iStock

September 2019 wereldwijd warmste sinds 1981

Vorige maand was wereldwijd de warmste september sinds 1981. De gemiddelde temperatuur was 0,57 graden hoger dan een gemiddelde september in de periode tussen 1981 en 2010. Dat meldt Copernicus, de Europese klimaatveranderingsdienst.

September is de vierde maand op rij die warmterecords benadert, of waarin die sneuvelen. Europa beleefde ook de warmste juni en juli sinds het begin van de metingen; juli was zelfs de warmste maand ooit. Augustus 2019 was de op een na warmste achtste maand sinds 1981.

Copernicus is het aardobservatieprogramma van de Europese Unie. De onderzoekers baseren zich op gegevens van satellieten, maar ook op metingen op het land, op zee en in de lucht.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Tamsyn

    Niet het record op zich is belangrijk, maar de constante opeenvolging van records. Een record hoort iets uitzonderlijks te zijn, maar tegenwoordig worden maandelijks records gebroken.

  • Pieter De Ruyter

    @Ferdinand Engelbeen,statistisch gezien( metingen sinds 1830 of zo) heb je 2 x per jaar een warmtedagrecord en 2 x een koudedagrecord.Vorig jaar waren er 11 warmterecords en 0 kouderecords.Dit jaar zitten we ook al aan een stuk of 8 voor warmte en 0 voor koude.

Lees meer