ShutterStock

Sterke antistoffen tegen corona geïsoleerd uit bloed van genezen coronapatiënten

Onderzoekers van Amsterdam Universitair Medische Centra (UMC) zijn twee eiwitten op het spoor die veelbelovend zijn voor de behandeling van coronapatiënten. De antilichamen komen uit het bloed van patiënten die genezen zijn van Covid-19. 

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben de krachtigste twee antilichamen uit het bloed geïsoleerd. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science, meldt de instelling.

Er lopen wereldwijd talrijke onderzoeken om te kijken of het bloed van genezen patiënten kan helpen om de Covid-19-infectie te bedwingen. De eerste antistoffen waren afkomstig van patiënten die ziek waren geworden van coronavirussen in het verleden, bijvoorbeeld SARS in 2003. De nieuw gevonden antistoffen komen van patiënten die recent zijn besmet met het nieuwe coronavirus. 

“Deze nieuwe antistoffen zijn honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen", zegt onderzoeksleider dr. Marit van Gils. "Wij hebben alle covid-antistoffen uit het bloed in het lab getest en daaruit de krachtigste varianten geïsoleerd." De volgende stap is om deze krachtige antistoffen op grote schaal te gaan produceren.

Voor de antistof-cocktail op grote schaal kan worden geproduceerd, moet worden aangetoond dat hij veilig is. Dat gebeurt eerst bij proefdieren. Van Gils hoopt dat het testen met proefpersonen begin volgend jaar kan beginnen.

De Amsterdamse onderzoekers willen het bloed van tachtig genezen covid-patiënten onder de loep nemen, op zoek naar mogelijk nog krachtiger antistoffen. In de verre toekomst zou dat kunnen leiden tot een combinatie van antistoffen die kan voorkomen dat patiënten besmet raken met Covid-19, als een kortwerkend vaccin. Dat zou dan ook kunnen werken tegen andere coronavirussen. 

Lees ook: Oxford-vaccin zal in België worden geproduceerd

Bekijk ook:

Hilariteit over mondmaskers in Aalst

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jacques Mertens

    Directe toediening van antistoffen is vooral noodzakelijk bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, o.a. bejaarden, die te traag of onvoldoende reageren op een vaccin. Maar het is vooral interessant voor de farma-industrie, die veel liever levenslang dure pillen verkoopt dan 1 eenmalig vaccin.

Lees meer