De Cassini zweeft boven het noordelijke halfrond van Saturn voordat hij een van zijn "duiken" tussen Saturnus en zijn ringen maakt.
Photo News De Cassini zweeft boven het noordelijke halfrond van Saturn voordat hij een van zijn "duiken" tussen Saturnus en zijn ringen maakt.

Stof-vrije ruimte tussen planeet Saturnus en zijn ringen

De ruimte tussen de planeet Saturnus en zijn kenmerkende ringen lijkt "relatief stof-vrij" te zijn, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gisteren meegedeeld.

De verbazende vondst gaat terug op data die de Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini heeft vergaard. Die maakte vorige week de eerste "duik" ooit tussen de planeet en de ringen. Volgens projectmanager Earl Maze is het gebied blijkbaar "de grote leegte".

Dat kan goed nieuws zijn voor de Cassini. Want de onbemande sonde kan dan bij enkele van de 21 volgende duiken zijn schotelvormige antenne gebruiken als schild tegen stofdeeltjes.

De Cassini is in 1997 samen met de Europese sonde Huygens gelanceerd. De aankomst bij Saturnus was in 2004, de Huygens is succesvol geland op de Saturnusmaan Titan, de grootste maan van ons zonnestelsel. De Cassini zal zich in september te pletter gooien op Saturnus.

Lees meer