Thinkstock

Strijd tegen resistente superbacteriën wil niet vlotten: “We moeten meer doen tegen deze groeiende dreiging”

In de strijd tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica heeft Europa tot nu toe weinig vooruitgang geboekt. In de veehouderij gaat het weliswaar de goede kant op, maar er zijn nauwelijks aanwijzingen dat het gevaar van resistente 'superbacteriën' voor de volksgezondheid is ingedamd, schrijft de Europese Rekenkamer in een rapport. De Europese Commissie en de EU-landen moeten meer doen tegen deze "groeiende dreiging", is de aanbeveling.

Bacteriën, virussen, parasieten of schimmels kunnen resistent worden voor medicijnen die voorheen wel goed werkten. In de EU overlijden jaarlijks 33.000 mensen als gevolg van door resistente bacteriën veroorzaakte infecties, met een geschatte economische schade van 1,5 miljard euro per jaar.

Spaarzaam

Om de "complexe" strijd tegen superbacteriën te winnen is het belangrijk antibiotica spaarzaam te gebruiken bij mens en dier. Een actieplan van de Europese Commissie uit 2017 heeft weliswaar bijgedragen aan meer samenwerking en coördinatie tussen de EU-landen, maar er is volgens de rekenkamer met gerichte investeringen nog veel winst te boeken.

In de meeste EU-landen wordt inmiddels terughoudender omgesprongen met het toedienen van antibiotica aan vee, maar sommige soorten worden nog altijd te veel gebruikt, stellen de controleurs vast. Hun aanbeveling is hier meer aandacht aan te besteden in het Europese landbouwbeleid. Zij adviseren verder dat de EU meer energie steekt in (het stimuleren van) onderzoek naar oplossingen.

Sinds 2004 besteedde de EU meer dan 1,5 miljard euro aan dergelijk onderzoek. Maar er zijn bijvoorbeeld nog te weinig wetenschappelijke gegevens over de verspreiding van antimicrobiële resistentie in het milieu.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marcel Vanalderweireldt

    Dergelijke bacteriën en virussen zijn het laatste redmiddel voor de mensheid. De overbevolking moet radicaal worden aangepakt en dat kan enkel door de natuur grote kuis te laten houden ! Scenario's zoals beschreven in 'Inferno' zijn waarheidsgetrouw, het vereist enkel de moed om ervoor uit te komen dat kinderen de vervuilers van morgen zijn en een luxeproduct dat zwaar moet worden belast !!!

  • Mario Tersago

    WHO en EU zouden beter iets doen aan farmareuzen en verkopers met commissie. Overal bij elk grootschalig probleem, wijst men naar de verkeerde personen. Ja deze mensen dragen ook bij tot het verbruik en consumptie ervan maar producenten, zijn medeverantwoordelijk. Net zoals plastic verpakkingen, waarom de mensen/supermarkten aanspreken en niet de producenten? Dezen bepalen het soort verpakking.

Lees meer