Getty Images/Image Source

Tips en tricks om te besparen op verwarming

Of je nu verwarmt op aardgas, stookolie of elektriciteit, verwarming is altijd verantwoordelijk voor een groot deel van je energierekening. Om die kost te beperken, heb je heel wat mogelijkheden. Sommige gewoontes of ingrepen kosten weinig of geen moeite.

1. Thermostaat graadje lager
Misschien wel de makkelijkste tip: zet de thermostaat overdag een graad lager. Zo bespaar je al snel 5% op je verwarmingskosten . Een halfuur voordat je gaat slapen kan je de thermostaat al op nachtstand zetten. Je woning blijft nog lang genoeg warm.

Investering: 0 euro
Voordeel: meer dan 100 euro/jaar

2. Sla het onderhoud niet over
Je verwarmingsinstallatie moet je laten onderhouden door een erkend technicus. De periodieke controle van de ketel is trouwens wettelijk verplicht, in Vlaanderen elk jaar voor systemen op stookolie en elke twee jaar voor systemen op aardgas. Regelmatig onderhoud voorkomt niet alleen pannes, je verwarming zal efficiënter werken en minder verbruiken. Zo’n onderhoud kan 150 tot 200 euro kosten voor een installatie op aardgas en iets meer voor stookolie. Als je een veel lagere offerte krijgt, moet je zeker nagaan of de technicus wel erkend is.

Investering: 7 euro/maand voor het onderhoud van een gasketel bij ENGIE
Voordeel: minder risico op panne en tot -5% energieverbruik

3. Isoleer de leidingen
Een centraal verwarmingssysteem verliest heel wat warmte via de leidingen. Lopen die leidingen door niet-verwarmde ruimtes zoals een berging, isoleer ze dan en je zal flink besparen.

Investering: 10-tal euro voor isolatieschalen
Voordeel: -10% warmteverlies

4. Verlucht je woning, maar overdrijf niet
Oudere woningen zonder (mechanische) ventilatie hebben verluchting nodig, maar niet langer dan dertig minuten per dag, best twee maal een kwartier. Heel wat nieuwbouwwoningen zijn vandaag uitgerust met ventilatiesystemen met warmtewisselaars.

Investering: 0 euro
Voordeel: je vermijdt veel vochtproblemen in huis, wat schade kan veroorzaken, en je verwarmt vlugger een droge lucht.

5. Vermijd tochtgaten
Langs tochtgaten gaat meer warmte verloren dan je denkt. Ze zitten niet alleen aan ramen en deuren. Ook de uitsparingen in het schrijnwerk voor linten van rolluiken kunnen veel tocht veroorzaken. Aan de andere kant heb je dan geen verdere verluchting nodig. Sluit, zodra het donker wordt, jaloezieën, gordijnen, rolluiken of luiken. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen, want dan blijft de warmte hangen in de tussenruimte.

Investering: 0,80 euro/m isolatiestrip
Voordeel: -10 euro/jaar

6. Ontlucht de radiatoren
Aan het begin van het verwarmingsseizoen moet je verwarmingsketel in topvorm zijn. Dan is het heel belangrijk om je radiatoren te ontluchten. De overtollige lucht stapelt zich vooral op bij de hoogstgelegen radiatoren. Als er veel lucht ontsnapt, kijk dan (op de manometer van de ketel) ook of er nog voldoende water circuleert door de leidingen. De pijl moet tussen 1 en 2 bar staan.

Investering: 0 euro. Ontluchten kan je doen met een draaischroef.
Voordeel: 10 euro/jaar

7. Houd radiatoren vrij
Dek de radiatoren niet af – bijvoorbeeld om wasgoed of handdoeken te drogen – en verstop ze ook niet achter allerlei interieurelementen of meubilair. In kamers die slechts een beperkt deel van de dag verwarmd moeten worden, komt een afzonderlijke thermostaatkraan op de radiator zeker van pas. Dek dan vooral die kraan niet af! Een thermostaatkraan heeft een sensor die de temperatuur in de ruimte meet. Ligt die lager dan de ingestelde temperatuur, dan verhoogt de kraan de toevoer van warm water in de radiator tot die de gewenste temperatuur bereikt.

Investering: 50 euro voor een droogrek
Voordeel: 10 euro/jaar

8. Breng radiatorfolie aan
Aan de achterzijde van de radiatoren gaat er heel wat warmte verloren via de buitenmuur. Dat kan je vermijden door radiatorfolie aan te brengen achter de radiatoren.

Investering: 5 euro
Voordeel: 10 euro/jaar

9. Plaats een kamerthermostaat
Met een kamerthermostaat kan je gemakkelijk een programmatie opstellen en zo vermijden dat je je huis verwarmt wanneer er niemand thuis is. Een slimme thermostaat maakt zelf keuzes voor jou en weet wanneer hij de ketel moet opstarten en afzetten. Alles kan beheerd worden via een app op je smartphone. Je beheert dus je energie volledig digitaal en vanop afstand!

De ideale plaats voor een kamerthermostaat is ongeveer 1,5 meter boven de grond. Plaats hem niet nabij een buitendeur of tegen een buitenmuur. Anders registreert hij een temperatuur die lager ligt dan in de overige binnenruimte en springt je ketel te snel aan. Plaats hem ook niet nabij een lamp, televisietoestel of een andere warmtebron, want dan krijg je het omgekeerde effect en springt hij te laat of niet aan.

Investering: 298 euro voor een slimme thermostaat zoals boxx van ENGIE. Bekijk hier een vergelijking van de populairste slimme thermostaten in België.
Voordeel: tot 10% besparing met een goed ingestelde thermostaat

Meer weten? Download de gratis gids van ENGIE ‘Hoe verbeter je de prestaties van je verwarming?’.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elke De Vos

    We branden dagelijks onze open haard met al het hout dat we in het voorjaar kappen van al onze wilgen. Dat geeft 's avonds op de plaats waar we dan zitten zoveel warmte dat we geeneens chauffage aanzetten. Een heel goede besparing én het is dan nog eens supergezellig!

  • danny buyse

    @Lydia en Andre, als je minder verbruikt krijg je een boete of je tussentijdse factuur gaat omhoog?? Bij welke leverancier zitten jullie? Het is mijn 5de jaar oprij dat ik minder verbruik en mijn tussentijdse facturen dalen evenredig mee. Trouwens ik bepaal zelf online mijn maandelijkse factuur! Oh ja en in de winter is het bij mij niet warmer dan 18° thuis. natuurlijk is dat koel voor velen omdat ze in bloot bovenlijf of in lingerie thuis rond lopen, hangen en liggen. Verkoudheden? Wat is dat?

Lees meer