thinkstock

Van Dale neemt 'pisnicht' en 'twerken' op in woordenboek

Van Dale heeft een reeks opmerkelijke woorden toegevoegd aan haar woordenboeken Dikke Van Dale Online. Zo werden onder andere 'pisnicht', 'twerken' en 'bitchfight' opgenomen. In totaal zijn er bijna duizend nieuwe woorden toegevoegd.

"Pisnicht: pis·nicht - zelfstandignaamwoord; de (m) (voorlopig toegevoegd in 2014) - (scheldwoord) homo". Dat staat sinds vandaag te lezen tussen de nieuwe woorden, die Van Dale toevoegde aan de Dikke Van Dale Online.

'Pisnicht' is niet het eerste scheldwoord voor homo's dat de Dikke Van Dale Online opneemt. Zo stonden onder andere 'nicht', 'janet', 'flikker' en 'reetkever' al in de lijst.

Twerken
Ook woorden als 'twerken', 'bitchfight' en 'doggystyle' behoren nu tot Van Dale's nieuwe woordenschat, net als 'aandachtshoer', 'anusfissuur', 'legerhoer' en 'wraakporno'.

Nog een opvallend nieuwe woord is 'twaiku', een haiku in de vorm van een tweet. Daarin komen oude Japanse dichtkunst en moderne techniek bij elkaar.

Selectie
"De Dikke Van Dale Online houdt de vinger aan de pols over wat er speelt in de actualiteit", vertelt Ruud Hendrickx, hoofdredacteur van de Grote Van Dale in Brussel. "Twee keer per jaar wordt de digitale versie van de Van Dale aangevuld. Als het woord dan drie jaar geregeld gebruikt wordt, maakt het kans om opgenomen te worden in de papieren versie. Verdwijnt het verschijnsel, dan verdwijnt ook het woord weer, ook in de digitale versie."

En hoe wordt die vinger aan de pols gehouden? "We krijgen lijsten van Vlaamse tijdschriften en kranten. Dat is een overzicht van woorden die niet in de Van Dale staan, maar wel gebruikt worden", aldus Hendrickx. "Maar ook gebruikers kunnen ons melden welke woorden ze missen in het woordenboek."

Bekijk de volledige lijst van nieuwe woorden hier.

Poll

Vindt u het kunnen dat de Dikke Van Dale Online scheldwoorden aan haar woordenlijst toevoegt?

  • Ja 57%
  • Neen 38%
  • Geen mening 5%
3.567 stemmen

Lees meer