Illustratiebeeld
getty Illustratiebeeld

Vannacht kan je tot wel 65 vallende sterren per uur spotten

Wie nog enkele wensen wil doen, staart vannacht maar beter naar de hemel. Zoals ieder jaar koerst onze planeet door de meteorenzwerm Perseïden. En vannacht bereikt die een piek wat kan resulteren in wel 65 vallende sterren per uur.

Bij helder weer kan je de hele nacht tientallen meteoren of vallende sterren per uur spotten. Jammer genoeg valt het piekmoment samen met een volle maan waardoor de hemel, ook zonder lichtvervuiling, fel verlicht is. Dat kan de meteorietenregen – althans het bewonderen ervan – dwarsbomen.

Omstreeks 4 uur gaat die volle maan gelukkig onder waardoor we nog even kunnen genieten van een duistere hemel, gevuld met vallende sterren.

Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om, best vanop donkere plaatsen buiten stedelijke gebieden, met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. Bij voorkeur zonder veel lichtvervuiling. Een positieve aanrader is het waarnemen van op een veldbed of luchtmatras.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nick Lersberghe

    @ Johan Van Biesen Enig idee hoe klein het ISS of een satelliet is t.o.v. de ganse aarde? Veel vallende sterren zijn afkomstig van ruimtepuin dat in de atmosfeer terecht komt. Het ISS zit hoger dan dat.

  • peter colson

    Ludo Wouters. Toen ik 20 jaar geleden in Brussel werkte nam ik om 6 uur 's morgens de trein in Puurs. Het perron was goed verlicht en toch zag ik die meteorieten. Als je ze niet ziet, dan is het omdat je ze niet wil zien

Lees meer