2 Remdesivir.
REUTERS Remdesivir.

Veelbelovend coronamedicijn Remdesivir mogelijk snel op Europese markt

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft mogelijk nog deze week voorwaardelijke goedkeuring voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19. EMA-topman Guido Rasi zei maandag in het Europees Parlement dat het middel van de Amerikaanse farmaceut Gilead mogelijk binnen enkele dagen onder voorwaarden wordt toegelaten op de Europese markt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA gaf eerder al versneld toestemming voor het gebruik van remdesivir voor behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. In Japan gebeurde dat onlangs ook.

Meerdere onderzoeken

Het gaat om een geflopt ebolamiddel van het Amerikaanse bedrijf Gilead. Er lopen meerdere onderzoeken naar hoe effectief het middel is bij de behandeling van Covid-19. “Het bleek destijds niet goed te werken tegen ebola, maar uiteindelijk is bij in-vitrotesten gezien dat het wel iets doet tegen dit coronavirus”, legde professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) eerder uit. Hij trekt een grote Europese studie naar coronamedicijnen.

Blokkeren

Remdesivir kan blijkbaar het kopiëren van de genetische code van het virus blokkeren, waardoor het na het binnendringen in een cel zich niet meer duizenden keren kan vermenigvuldigen. Het middel blijkt vooralsnog niet heel krachtig te zijn, net krachtig genoeg om bij proefdieren te beletten dat ze ziek worden. Of het dat ook doet bij mensen, is nog niet helemaal duidelijk. 

Uit een Amerikaans onderzoek bij duizend mensen bleek dat coronapatiënten door het middel vier dagen eerder herstelden dan diegenen die een placebo kregen. Er lopen nog een aantal klinische testen met remdesivir, waarbij het middel toegediend wordt in een vroegere fase van het ziekteproces, wanneer een patiënt nog niet al te ziek is. De eerste resultaten van die nieuwe soort klinische studies zouden ergens eind mei, begin juni verwacht worden.

Beperkte bijwerkingen?

Volgens Duits Europarlementariër en arts Peter Liese betekent de voorwaardelijke toelating nu dat deskundigen het medicijn als waarschijnlijk effectief beschouwen en er maar beperkte bijwerkingen zijn. Het is volgens hem goed nieuws voor de vele patiënten in Europa als zij het middel toegediend zouden kunnen krijgen. 

Gilead heeft hem naar eigen zeggen verzekerd dat Remdesivir beschikbaar wordt voor Europese patiënten als de EMA de zogeheten voorwaardelijke marketingautorisatie heeft afgegeven.

Lees ook: Waarom het medicijn tegen corona nog niet voor morgen is (+)

2
REUTERS

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lars vandenberge

    Er zullen wel betere producten op de markt komen. De eerste die op de markt komen zijn producten die voor andere doeleinden ontwikkeld waren maar ook wat invloed op het coronavirus hebben.

  • Johan Goris

    Als het werkt... dan kunnen we nog meer versoepelen. Het trouwfeest gaat toch door deze zomer. Joepie.

Lees meer