2
THINKSTOCK

Veelvuldig smartphonegebruik verandert de hersenen

Onze hersenen passen zich aan aan het veelvuldige gebruik van touchscreens. Een team van Britse en Zwitserse onderzoekers stelde vast dat de hersenen en de duimen beter samenwerken bij mensen die veel gebruik maken van hun smartphone. Dat meldt de BBC.

Aan de hand van EEG's (elektro-encefalografieën) brachten de wetenschappers de hersenactiviteit bij 37 vrijwilligers in kaart. 26 onder hen waren smartphonegebruikers; de elf anderen hadden hun ouderwetse gsm nog niet naar de prullenmand verwezen.

Elektroden die op het hoofd van de vrijwilligers geplaatst werden, registreerden de elektrische signalen die via het zenuwstelsel tussen de hersenen en de handen uitgewisseld werden terwijl er druk uitgeoefend werd op duim, wijsvinger en middenvinger. Op die manier konden de onderzoekers een beeld schetsen van hoeveel hersenweefsel toegewezen is aan dat deel van het lichaam.

Kneedbaar

Uit het experiment bleek dat er afgetekende verschillen waren in de hersenactiviteit bij de gebruikers van een smartphone en die van een klassieke gsm. Bij de smartphonegebruikers werd als respons op de druk op de vingers een veel grotere activiteit gemeten.

De hersenactiviteit bleek bovendien recht evenredig met hoe intensief ze van hun telefoon gebruikmaakten. Een vergelijking van de EEG's met het batterijlogboek in de telefoon toonde dat vooral de top van de duim gevoelig was aan schommelingen in het gebruik. Hoe minder tijd verstreken was sinds het gebruik van de smartphone, hoe groter de respons op de prikkel was.

Deze bevindingen, die gepubliceerd werden in het vakblad Current Biology, zijn niet onlogisch, zo stellen de onderzoekers. Het was al geweten dat onze hersenen kneedbaar zijn en gemodelleerd kunnen worden door onze ervaringen. Zo is het hersengebied dat de vingers vertegenwoordigt bij violisten bijvoorbeeld groter dan bij niet-muzikanten.

2 Elektroden op de schedel meten de elektrische signalen die worden uitgewisseld tussen de hersenen en de vingers.
THINKSTOCK Elektroden op de schedel meten de elektrische signalen die worden uitgewisseld tussen de hersenen en de vingers.

Invloed

Toch verbaast onderzoeker Arko Ghosh van de universiteit van Zurich zich over de mate van verandering die in de hersenen optreedt. "Het was ook een grote verrassing dat de persoonlijke variaties in de hersenactiviteit eenvoudig verklaard konden worden aan de hand van het batterijlogboek." Volgens Ghosh toont het aan hoe alledaags smartphones in ons leven geworden zijn.

Wat deze invloed van digitale technologie nu juist betekent, is een vraag die nog niet beantwoord is. Het is mogelijk niet zo'n goed nieuws, stellen Ghosh en zijn team, gezien eerder een verband werd aangetoond tussen overmatig telefoongebruik en motorische stoornissen en pijn.

Lees meer