5
The Ocean Cleanup

Verbeterde plasticvanger The Ocean Cleanup wérkt: “Zelfs miniscule stukjes worden verzameld”

De nieuwste versie van de beroemde 'plasticvanger' van The Ocean Cleanup, die is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plasticafval, werkt volgens de bouwers goed. In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem houdt het verbeterde prototype het afval wél succesvol vast, meldt de ngo.

De organisatie van de Nederlandse uitvinder en milieu-activist Boyan Slat is zelfs “aangenaam verrast”. Het systeem verzamelt namelijk niet alleen zichtbare stukken plastic en bijvoorbeeld visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

“Visie bereikbaar”

De Nederlander en zijn team hebben met het prototype meerdere technische problemen opgelost. Zo hebben ze de nieuwe versie voorzien van een ‘parachute-anker’, zodat het beter afgeremd kan worden. En er is ook voor gezorgd dat het systeem trager beweegt in de oceaan dan plastic en hierdoor plastic kan vangen, gebruikmakend van de natuurlijke stroming van de zee.

"Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is", stelt Slat. Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. 

Groot systeem

De volgende stap is de bouw van een groot systeem, waarbij vooral ingezet wordt op duurzaamheid (een systeem dat jaren in de oceaan kan ronddrijven) en retentie (het plastic opvangen gedurende jaren in plaats van dagen/weken), zodat ze uiteindelijk een hele vloot van deze systemen in de oceaan kunnen plaatsen om rommel op te ruimen.

Het systeem wordt momenteel ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk.

5
The ocean Cleanup
5
The Ocean Cleanup
5
The Ocean Cleanup
5
The Ocean Cleanup

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marcel de Vrome

    Het is steeds de man in de straat die de dupe is. Verplicht de fabrikanten geen plastic of alleszins milieuvriendelijker verpakkingsmaterialen te maken. Europa is toch zo goed in regeltjes maken?

  • Yves Steenssens

    Alle respect voor de moedige jonge uitvinder, maar wat daar aan boord(foto) ligt aan plastic (miljoenen korrels)lag in 1991 al in elke hoek van Doeldok - opvallend zijn de polypropyleenkorrels die daar weer massaal in het plastic afval aanwezig zijn - het wordt een titanenwerk dat niemand op deze kluit ooit nog zal zien eindigen .

Lees meer