2 Het Internationaal Ruimtestation ISS.
NASA Het Internationaal Ruimtestation ISS.

Verhoogde concentratie benzeen in ruimtestation ISS gemeten: “Bemanning loopt geen gevaar”

In het Internationaal Ruimtestation ISS is een verhoogde concentratie benzeen gemeten, maar de bemanning loopt geen gevaar. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos woensdag tegenover het staatspersbureau Ria Novosti gezegd.

"De concentratie benzeen in de lucht van het station overschrijdt de maximale waarde niet", aldus de woordvoerder. Nagegaan wordt of de concentratie nog stijgt. Benzeen is giftig en kan kanker veroorzaken. Hoe de verhoogde concentratie er kwam, is nog onduidelijk.

Aan boord van het ISS, dat op ongeveer 400 km hoogte rondom onze planeet wentelt, vertoeven nu twee Russen en een Amerikaan.

Op de Japanse lanceerbasis Tanegashima staat ondertussen een H-2B draagraket van het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa en Mitsubishi Heavy Industries klaar, die om 19.30 uur Belgische tijd moet opstijgen, om een onbemande Japanse cargo naar het ISS te slingeren. De negende en laatste HTV alias ‘Kounotori’ in deze vorm, heeft meer dan vier ton aan voorraden, water, reserveonderdelen zoals nieuwe lithium-ion zonnebatterijen en hardware voor experimenten aan boord. 

De aankomst is voor maandag gepland. De Canadese robotarm van het ISS moet de cargo omstreeks 14.15 uur uit de ruimte plukken en vasthechten aan de spacemeccano. Het is de laatste vlucht van de H-2B, de krachtigste draagraket ooit gebouwd in Japan.

2 De huidige crewleden op het ISS: Amerikaan Chris Cassidy (L) van NASA, Anatoly Ivanishin (C) and Ivan Vagner van Roscosmos vlak voor hun vertrek in Moskou in maart.
REUTERS De huidige crewleden op het ISS: Amerikaan Chris Cassidy (L) van NASA, Anatoly Ivanishin (C) and Ivan Vagner van Roscosmos vlak voor hun vertrek in Moskou in maart.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer