4 Een simulatie van hoe de Crew Dragon zich aan aan af het ISS koppelt.
Photo News Een simulatie van hoe de Crew Dragon zich aan aan af het ISS koppelt.

VIDEO. SpaceX-ruimteschip ‘Crew Dragon’ veilig op zee geland

De testvlucht van de Crew Dragon - de ruimtecapsule van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX - zit erop. Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip voor bemand transport is na een eerste en geslaagde testvlucht zoals gepland omstreeks 14.45 uur (Belgische tijd) in de Atlantische Oceaan geland, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen.

De capsule plofte op 370 kilometer van de kust van Florida in het water. Een speciaal uitgeruste bergingsschip Go Searcher van SpaceX was in de buurt, net zoals een onderzoeksvliegtuig van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA dat voor livebeelden zorgde. De laatste keer dat de Amerikanen een ruimteschip voor bemand transport in de Atlantische Oceaan zagen landen was op 13 maart 1969, met de Apollo-9.

De landing was een laatste grote test voor de Crew Dragon, die vanaf juli astronauten de ruimte in moet brengen. Het toestel heeft met de succesvolle landing bewezen dat het kan terugkeren in onze atmosfeer, zonder dat de lading iets overkomt. Daarbij gebruikte het onder meer een systeem van parachutes. 

Ripley

De testvlucht werd uitgevoerd met aan boord een dummy uitgerust met sensoren. Op die manier moest worden nagegaan welke krachten echte astronauten zouden ondergaan. De pop kreeg de naam ‘Ripley’, naar de heldin uit de Alien-films. Zij volgde zo ‘Starman’ op, die vorig jaar aan een reis door de ruimte begon in de rode Tesla van SpaceX-baas Elon Musk. 

Met de missie - Demo-1 - wil het bedrijf van Elon Musk aantonen dat het ook een bemand ruimteschip kan ontwikkelen. De Crew Dragon was vorige week zaterdag met behulp van de draagraket Falcon 9 op Cape Canaveral gelanceerd en meerde een dag later op automatische piloot aan bij het internationaal ruimtestation ISS. De laatste grote test - de terugvlucht - werd vanmorgen ingezet.

Omdat alles goed is verlopen, zullen Bob Behnken en Doug Hurley waarschijnlijk in juli als allereerste astronauten met een Crew Dragon naar het ISS vliegen. Daarna zal de NASA beslissen of de capsule in dienst komt of niet.

4 Astronaut David Saint-Jacques neemt een kijkje in de Crew Dragon.
EPA Astronaut David Saint-Jacques neemt een kijkje in de Crew Dragon.
4 De Crew Dragon is begonnen aan zijn terugreis naar de aarde.
AP De Crew Dragon is begonnen aan zijn terugreis naar de aarde.
4 De capsule komt langzaam los van het ISS.
AP De capsule komt langzaam los van het ISS.

Bekijk ook:

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer