2
google

Vijf weetjes over Lucy de Australopithecus, die vandaag Google-logo kaapt

Google viert vandaag de 41ste verjaardag van de ontdekking van Lucy. Van wie? Van Lucy de Australopithecus, een mensachtige, waarvan op 24 november 1974 resten ontdekt werden in Ethopië. Volgens de ontdekkers betrof het een vrouw, die de naam Lucy meekreeg.

Lucy is een verzameling van fossiele beenderen die ooit het skelet vormden van een mensachtige van het geslacht Australopithecus afarensis. Ze leefde 3,2 miljoen jaar geleden in Ethiopië.

Vijf weetjes over Lucy.

1. Ze werd genoemd naar Lucy in the Sky with Diamonds.
Naar het bekende nummer van The Beatles dus. De ontdekkers waren Donald Johanson, Yves Coppens en Tim White. Terug in hun kamp speelde Johanson een cassette met het liedje van de Beatles. Iemand riep toen meteen: "Zo zal ze heten'"

2. Lucy wandelde rechtop.
Door de analyse van de beenderen en meerbepaald de structuur van haar knie en wervelkolom wisten wetenschappers dat Lucy meestal op twee benen liep. Een menselijke trek, uiteraard.

3. Niemand weet hoe ze stierf.
Er zijn maar een paar aanwijzingen die bepaalde doodsoorzaken kunnen schrappen, maar hoe ze precies aan haar einde kwam, weten we niet. Ze werd waarschijnlijk niet gedood door andere dieren. Op haar linkerscheenbeen werd wel een beet van een vleeseter gevonden, maar het is niet duidelijk dat ze die opliep voor of na haar dood.

4. Lucy woont nog altijd in Ethiopië
Haar skelet bevindt zich vandaag vlakbij waar ze gevonden werd, met name in het National Museum of Ethiopia in Addis Ababa. Veilig weggestopt in een speciale constructie voor het publiek, dat enkel een plaasteren replica mag zien. Tussen 2007 en 2013 ging het originele skelet wel op 'tournee' in de VS.

5. Lucy was eerder klein
De Australopithecus afarensis mag dan wel rechtop gelopen hebben en er menselijk uitgezien hebben, maar de soort was kleiner dan wij nu. Lucy was ongeveer 1m10 groot en woog zo'n 29 kilogram.


2 Een replica van het skelet staat in het Musée de l'Homme in Parijs.
kos Een replica van het skelet staat in het Musée de l'Homme in Parijs.

Lees meer