thinkstock

Voorbije oktobermaand op planetaire schaal de warmste sinds 1981

Oktober 2019 was de warmste oktobermaand ooit op onze planeet opgemeten. Dit heeft het Europees aardobservatieprogramma Copernicus vandaag meegedeeld. Het is ook de vijfde maand op rij dat een record sneuvelt of bijna sneuvelt.

Wereldwijd lag de gemiddelde oppervlaktetemperatuur 0,69 graden hoger dan in de referentieperiode 1981-2000, om het record van 2015 met 0,01 graden te breken en 1,2 graden boven de temperatuur van het pre-industriele tijdperk te liggen.

In Europa steeg de gemiddelde temperatuur vorige maand met 1,1 graden ten opzichte van de referentieperiode, en was het de derde warmste tiende maand van het jaar sinds 1979. Copernicus beklemtoont dat het de vijfde opeenvolgende maand is met een nieuw record of een bijna-nieuw record. Juni 2019 was bijvoorbeeld de warmste junimaand ooit en juli was de warmste maand ooit gemeten. De vier laatste jaren zijn de warmste die op onze planeet ooit zijn geregistreerd.

Copernicus is een aardobservatieprogramma van de Europese Unie dat vooral gebruik maakt van satellietdata, maar ook van metingen door weerstations, vliegtuigen en schepen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Dat is logisch hé, de zonnecyclus is bezig met op te voeren. Binnen 40 jaar hebben we de 'koudste' records, en ook daar zullen de mensen op zagen.

Lees meer