photo_news

“Trump wil orkanen bestrijden met kernbommen”

President Donald Trump zou herhaaldelijk voorgesteld hebben om orkanen te bombarderen voor ze aan land komen. “Ik snap het, ik snap het, waarom sturen we er geen kernbommen op af”, zei Trump volgens nieuwssite Axios tijdens een meeting met zijn veiligheidsadviseurs over orkanen. Trump ontkent dat op Twitter.

De redenering van de Amerikaanse president was, volgens een bron die er toen bij was: “Ze beginnen zich te vormen voor de Afrikaanse kust. Als ze boven de Atlantische Oceaan hangen, kunnen we toch een bom droppen in het oog van de orkaan en om die te verstoren?” De rapporteur wist niet goed wat te antwoorden en zei dan maar: “We zullen het bekijken”. De bron vertelt verder: “Je kon een mug een scheet horen laten in de vergaderzaal. Mensen vielen van hun stoel. Na de meeting dachten we: ‘WTF moeten we hier nu mee?’”

Ook in 2017 had Trump hetzelfde idee al eens geopperd bij een lid van de veiligheidsraad NSC, al had hij het toen niet expliciet over kernbommen. Aan Axios zei het Witte Huis in een reactie dat ze “nooit ingaan op de persoonlijke gesprekken tussen de president en zijn adviseurs tijdens veiligheidsbijeenkomsten”.

Trump is niet de eerste die hiermee afkomt. Een wetenschapper suggereerde het ook al aan president Dwight D. Eisenhower in de jaren 50. Maar collega’s van de man verklaarden al snel dat het niet zou werken. Niet alleen is het niet zeker of een kernbom de koers van de wervelstorm wel zou wijzigen, maar het gevaar bestaat dat de vrijgekomen radioactieve deeltjes meegevoerd worden met de winden en al snel land zouden bereiken. De gevolgen voor het milieu zouden rampzalig kunnen zijn.

De president zelf ontkent dat hij dit voorstel ooit zou hebben gedaan en doet het af als ‘fake news’.

76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mieke Vhuyst

    Het is angstwekkend hoe de meerderheid zonder enige vorm van scepticisme alles aanneemt. Bekijk de koppen even op Axios en je weet direct wat voor nieuws ze leveren.

  • Stefan Hibels

    Haha volgens mij zal hij dat echt wel niet gezegd hebben.... domme uitspraken/daden ok maar zo dwaas kan hij niet zijn.... voor een keer dat hij nu fake-news tweet over dit zou wel eens kunnen kloppen... dat het een kip zonder kop is weer bijna iedereen ondertussen maar zo erg kan het niet zijn... alhoewel de wonderen zijn de wereld niet uit natuurlijk

Lees meer