Photo News

33,7 graden: dagrecord sneuvelt in Ukkel en er volgen komende dagen nóg records met temperaturen tot 40 graden

In Ukkel is het kwik gestegen tot 33,7 graden, een nieuw dagrecord. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. Het vorige record dateert van 2013, toen het 31,4 graden werd.

Volgens Dehenauw zullen ook morgen en donderdag de dagrecords van de tabellen worden geveegd. Daar gaat het om records uit respectievelijk 1994 (33 graden) en 2006 (32,2 graden). Morgen en donderdag worden temperaturen tot plaatselijk 39 en zelfs 40 graden verwacht.

Het is vandaag nog de hele dag zonnig met slechts enkele wolkensluiers. De temperaturen halen 30 tot 34 graden, meldt het KMI. Om 13 uur ging het kwik in Ukkel al voorbij de tropische grens van 30 graden, met 30,7 graden. De UV-index is 7,2 of ‘zeer hoog’, wat erop neerkomt dat de huid zeer snel verbrandt. De wind waait meestal zwak uit zuidoost, aan de kust wordt hij matig uit noordoost.


Vanavond en vannacht blijft het vrijwel helder. De nacht wordt zeer zacht met minima tussen 13 of 14 graden in de valleien van de Hoge Venen en 18 à 23 graden elders.

Morgen blijft het zonnig, maar met enkele hoge en middelhoge wolken. Het wordt nog heter met maxima tussen 30 graden aan zee, 33 of 34 op de Ardense hoogten, 38 graden in het centrum. Lokaal is 39 graden zelfs niet uitgesloten. Later brengt een zeebries wat minder hete lucht over het westen. Op het zeebriesfront kunnen zich wolken ontwikkelen met kans op een bui of een enkel onweer. De wind waait zwak tot matig, en wordt zwak. Aan zee en in het westen wordt hij matig in de loop van de namiddag. Woensdagnacht wordt het licht bewolkt en warm met minima tussen 18 en 24 graden. De wind waait zwak tot lokaal matig.

Donderdag is het zonnig en wordt het de heetste dag. Onder een verzengende hitte halen we maxima rond 38 à 39 en plaatselijk zelfs 40 graden.

Vrijdag blijft de voorspelling nog onzeker. Het KMI verwacht wat meer wolken maar er blijven nog brede opklaringen. Het wordt onstabieler met kans op enkele plaatselijke onweersbuien op het einde van de dag. De temperaturen kunnen nog hoog oplopen, vooral dan in het oosten van het land. De maxima schommelen tussen 24 graden aan de kust en 35 of meer in de Kempen.

Zaterdag worden de maxima terug normaler met waarden rond 24 graden in het centrum. Soms zijn er onweersbuien. Zondag is er nog kans op regen- of onweersbuien op meerdere plaatsen, bij maxima tot 24 graden.

Maandag is nog een lichte bui mogelijk, maar de zonnige perioden overheersen. De maxima schommelen rond 25 of 26 graden in het centrum.

81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Chantal Step

    @Danny Buyse. Rond de 30° is ideaal voor mij. Dank je voor je vraag.

  • danny buyse

    @Chantal Step, moeten het dan temperaturen van 40° zijn om de pijn van Fibromyalgie niet meer te voelen of kan het ook met minder? Aangezien ik er te weinig van weet stel ik mij die vraag. Er zijn ook mensen die lijden aan EPP. Wij hebben niks tegen warm weer maar het moet menselijk en plezant blijven.

Lees meer