Temperaturen boven de 30 graden in het noord-westen van Rusland.
Meteociel.fr/Severe-weather.eu Temperaturen boven de 30 graden in het noord-westen van Rusland.

Afgelopen weekend temperaturen boven de 30 graden aan de noordpoolcirkel

Terwijl we in België deze week dan toch richting de normale temperaturen voor het jaar gaan na de opmerkelijk frisse week, was het afgelopen weekend in het hoge noorden van Rusland dan weer veel warmer dan normaal. In de stad Koynas, niet ver van de noordpoolcirkel, werden temperaturen van boven de 30 graden gemeten. Dat schrijft de gespecialiseerde website Severe Weather Europe.

Het zijn temperaturen die ze er niet gewend zijn, want terwijl het in en rond Koynas in deze tijd van het jaar normaal rond de acht graden is, zaten ze daar gisteren dus een dikke 20 graden boven. David Dehenauw van het KMI merkte de anomalie ook op. “Ze zitten daar met een stuw van warme lucht”, legt hij uit. “Terwijl wij koude noorderwind krijgen die naar Zuid-Europa geblazen wordt en er depressies boven Oost-Europa hangen, krijgen ze daar warme lucht uit het Midden-Oosten die naar boven wordt geblazen.”

Dehenauw wil er op dit moment dan ook nog geen zwaarwegende conclusies rond de wereldwijde klimaatverandering aan verbinden. “De hoofdoorzaak is de windrichting en de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden. Maar we moeten het wel in de gaten houden. De temperaturen zijn nog niet zo extreem als tijdens de vorige zomer, toen het een aantal keer meer dan 33 graden was in het hoge noorden van Noorwegen. Het is nu wel opmerkelijk dat die hoge temperatuur al zo vroeg in het jaar voorkomt, terwijl Europa nu vrij koud is. De klimaatverandering is uiteraard aanwezig en versterkt de tendensen.”

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marco Maerten

    Richard..ijskoud= temperaturen onder het vriespunt. Hier is mei tot heden normaal verlopen naar de stastistieken van periode 1950-1980.

  • william Masson

    Voor de paniek club, voor een continentaal klimaat, plaats waar het gebeurde , is het normaal bevestigd door diverse weermannen gisteren voor zij die het niet geloven. Gewoon een poging om u te beïnvloeden wel vreemd dat men de voorspelling van het IPCC niet in het daglicht plaatsen wereldwijde temperatuurverhoging voor deze eeuw 0,5° en niet 1,5° zoals ze lang hebben zitten verkondigen , de zon activiteit neemt af en de opwarming is veel lager dan berekend .

Lees meer