"Deze storm heeft een zeer groot windveld, dat in zijn volledige lengte over ons land trekt", zegt weerman David Dehenauw.
Jan Van Maele/VTM "Deze storm heeft een zeer groot windveld, dat in zijn volledige lengte over ons land trekt", zegt weerman David Dehenauw.

Alsof storm nog niet genoeg is: weerman waarschuwt ook voor onweer vannacht met nog zwaardere rukwinden

Storm Ciara houdt flink huis in onze contreien. Maar dat is nog niet alles. Onze weerman David Dehenauw waarschuwt ook voor onweders vanavond en vannacht. Zeer lokaal kunnen er daardoor nóg hogere windstoten optreden dan de al voorspelde pieken tot 130 km/uur.

“In de loop van de avond en vannacht lopen, bij de doortocht van een actief koufront en de buien die erop volgen, de rukwinden nog verder op en is er gevaar voor pieken van 100 tot 130 km/u”, meldde het KMI. Maar de storm die over ons land raast, kan op sommige plaatsen ook nog eens gepaard gaan met onweer, waardoor de windpieken heel plaatselijk mogelijk zelfs nóg hoger oplopen dan 130 km/uur. De kans op schade is dan erg groot. En Ciara heeft al heel wat schade veroorzaakt.

De windstoten in de provincie West-Vlaanderen kunnen fors uithalen bij actieve buien, bevestigt Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux. “Deze buienlijn verplaatst zich komende uren naar het binnenland. Mogelijk dat er ook onweer ontstaat bij de buien, die stormschade kunnen veroorzaken.”

Na middernacht, of na 1 à 2 uur verwacht David Dehenauw dat het tijdelijk iets minder hevig zal zijn in Vlaanderen. Maar het tweede deel van de nacht zouden er, volgens onze weerman, een aantal lokale onweders opduiken en dan kunnen de windstoten opnieuw uithalen, van 120 of 130 km/uur en plaatselijk nog meer.

De zwaarste rukwind die vandaag gemeten werd in ons land, was een stoot van 115 km/uur in Middelkerke tussen 20 en 21 uur.

Het KMI kondigde al code oranje af, dat nog tot morgenavond geldt voor heel België. Voor niet-dringende interventies kan je terecht op het noodnummer 1722.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • van meerhaeghe patrick

    de verzekeringen zullen weer moeten doken ,voor de profiteurs ,maar voor de mensen in nood !!!!!!!!!!!!!!!

  • guido van der smissen

    Jullie weten niet wat een storm is, dit is een windstootje, kinderspel tegen andere landen, trouwens op Lanzarote is het zo een gans jaar wind

Lees meer