thinkstock

April was toch niet zo grillig: zeer droog met uitzonderlijk weinig onweer

Er viel de afgelopen maand april zeer abnormaal weinig neerslag, zo meldt het KMI vandaag. Bovendien was er maar één onweersdag, waardoor april 2017 in de top vijf staat van aprilmaanden met weinig onweer. Ook was afgelopen maand frisser dan normaal en zelfs frisser dan maart.

Er was slechts één onweersdag, terwijl dat er normaal gemiddeld 8,8 zijn. "Vanaf het begin van de reguliere metingen in 1928 kwam dit nog maar twee maal voor, in 1933 en 1957. Enkel in 1929 en 1976 registreerden we geen enkele onweersdag", aldus het KMI.

Weinig regen
In Ukkel viel er slechts 15,2 millimeter neerslag (normaal 51,3 mm), wat "een zeer abnormaal lage waarde" is. Die neerslag verliet op 14 dagen de hemelsluizen, terwijl er normaal gemiddeld 15 regendagen zijn. "De maandelijkse neerslaghoeveelheden in ons land lagen overal ver onder de normale waarden."

Frisse maand
De gemiddelde temperatuur in Ukkel klokte af op 8,8 graden, tegenover 9,8 graden normaal. De gemiddelde maximumtemperatuur kwam er uit op 13,4 graden (normaal 14,2) en de gemiddelde minimumtemperatuur op 3,8 graden (normaal 5,3). "De gemiddelde minimumtemperatuur was abnormaal laag, de andere temperaturen waren normaal." Maart was op alle vlakken warmer.

De hoogste temperatuur in april werd reeds de 9e geregistreerd. In Houyet in de provincie Namen steeg het kwik toen tot 14 graden. De laagste temperatuur werd genoteerd in Elsenborn (Bütgenbach) in de Oostkantons. De temperatuur daalde er de 20e tot -8,9.

Lees meer