5
AP

Australische grootvader redt familie door in zee voor bosbrand te schuilen

Een Australische grootvader heeft zijn vrouw en zijn vijf kleinkinderen van een bosbrand gered door onder een aanlegsteiger in zee te schuilen. In Australië woeden hevige branden door een extreme hittegolf met recordtemperaturen.

De vijf kleinkinderen van Tim Holmes werden zaterdag opnieuw herenigd met hun ouders. Samen met zijn vrouw nam hij de kinderen mee naar een aanlegsteiger, waaronder hij in het zeewater ging schuilen voor de razende vuurzee. Drie uur lang moesten ze daar wachten voor ze gered konden worden. Intussen werd het huis van Holmes door de vlammen in de as gelegd.

Holmes woont in het kleine stadje Dunalley in Tasmanië. Vorige week werden in die staat zeker honderd gebouwen en een lagere school verwoest. De politie hoopt dat er geen dodelijke slachtoffers gevallen zijn, maar blijft in de verwoeste eigendommen zoeken naar eventuele lichamen.

5
AP
5
AP

Kin onder water
De moeder van de kinderen was onderweg naar een begrafenis en kon de vlammen naast haar auto zien. Achter haar werd de weg afgesloten, waardoor ze van haar kinderen gescheiden werd. "Ik bereidde me voor op het ergste: mijn kinderen én mijn ouders verliezen", zei ze aan de Australische televisie.

Zonder de beslissing om in zee te gaan schuilen, zou dat rampscenario waarheid geworden zijn. "We zagen tornado's van vuur op ons afkomen", zei Tim Holmes. "De steiger was onze laatste hoop, maar het was moeilijk. Er was veel rook en we hadden amper zuurstof. We moesten met onze kin net onder het wateroppervlak blijven om te kunnen ademen." Uiteindelijk vond Holmes een klein bootje waarmee hij de kinderen naar een gebied met minder rook kon trekken.

5
AP
5
AP

Lees meer