9 In Tongeren ligt er al een aardig laagje sneeuw.
Dimi Musiek In Tongeren ligt er al een aardig laagje sneeuw.

Bijzonder weerfenomeen: vooral Limburg en Vlaams-Brabant bedekt onder laag industriële sneeuw

Een bijzonder weerfenomeen vanmorgen op verschillende plaatsen in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Het sneeuwt industriële sneeuw. "Dat heeft alles te maken met stoomwolken uit de Duitse industrie", aldus weerman David Dehenauw. Op enkele plaatsen in  Limburg en Vlaams-Brabant ligt enkele cm sneeuw. 

"De sneeuwval is zeer lokaal. Het gaat vooral om sneeuw die zich onverwacht boven de industriële bekkens in West-Duitsland heeft gevormd. De sneeuw was vanmorgen niet zichtbaar op de weerkaarten en kon dus ook moeilijk voorspeld worden. De sneeuw gaat nu richting Wallonië, dus Vlaanderen zou daar eigenlijk minder mee te maken moeten krijgen", aldus David Dehenauw aan VTM NIEUWS

"Industriële sneeuw wordt gevormd boven een industriegebied. Deze keer is dat het Ruhrgebied in het westen van Duitsland. De lucht boven zo'n industriegebied is meer vervuild en kleine deeltjes zorgen ervoor dat vrieskernen in wolken gaan samenklitten en kristalliseren tot sneeuw. De oostenwind vandaag heeft die sneeuwwolken naar ons land geblazen", aldus Dehenauw.

"Het lijkt op echte sneeuw, maar heeft dus wel een totaal andere oorsprong. Het is dus zeer lokaal, maar de sneeuw kan plaatselijk wel voor gladheid zorgen. Door de temperaturen vandaag kan die sneeuw ook wel blijven liggen", besluit Dehenauw. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zuid-Limburg heeft alvast zijn deel gehad. Een dikke, witte laag bedekt de wegen onder meer in Tongeren.

9 Lauw, een dorpje naast Tongeren.
Jill Dedry Lauw, een dorpje naast Tongeren.

"Voldoende zout op de baan in geval van sneeuw of regen" 

Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt de gladheid op de wegen permanent in de gaten, maar voorlopig ligt er nog voldoende zout op de baan. Dat is vanochtend vernomen bij Wegen en Verkeer, na meldingen van sneeuwval in onder meer Limburg en delen van Vlaams-Brabant.

"Ook bij sneeuwval of regen is er nog voldoende smeltresidu om ervoor te zorgen dat de wegen niet te glad worden. Maar we volgen de situatie op de voet en staan klaar om uit te rijden indien nodig", klinkt het.

9 Hoeselt
Valentine Noblesse Hoeselt
9 Val-Meer
Aafje Buckinx Val-Meer
9 Tongeren
Ken Thys Tongeren
9 Tongeren
Dimi Musiek Tongeren
9 Ook in Wilsele (Vlaams-Brabant) viel er een dun laagje.
Nathalie Aerts Ook in Wilsele (Vlaams-Brabant) viel er een dun laagje.
9 Riksingen
Ruben Poelmans Riksingen
9 Riemst
Renate Neven Riemst

Ook in Nederlands-Limburg viel er heel wat sneeuw uit de lucht.

123 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Raoul Rouma

    Kan en mag allemaal, maar de brave burger wordt verzocht zijn open haard niet meer aan te steken wegens het bevuilen van het milieu! Indien de industrie en kapitaalkrachtige ondernemingen dit doen kan dit geen kwaad. Steeds die particulier aanpakken! Industriele sneeuw? nooit van gehoord.

  • Peter Buyck

    Volgens de weerman is dit zelfs geen industriële sneeuw...

Lees meer