8
Emilie Bruynbroeck

Brand aan Azurenkust onder controle, mensen mogen weer naar huis

De bosbrand in de buurt van Bormes-les-Mimosas, in het zuidoosten van Frankrijk, is door de brandweer onder controle gebracht. Dat melden verschillende Franse nieuwssites donderdag. De duizenden mensen die geëvacueerd werden, mogen terugkeren naar huis.

"Het vuur is onder controle gekregen", zegt de Franse brandweercommandant Frédéric Marchi Leccia aan de krant Le Figaro. "Het werk van de mannen op de grond, die de hulp kregen van Canadairs (blusvliegtuigen, nvdr.) heeft ons toegelaten om op een doeltreffende manier te werken."

Als gevolg van de branden moesten in de nacht van dinsdag op woensdag meer dan 10.000 bewoners en toeristen geëvacueerd worden in de buurt van Bormes-les-Mimosas, tussen Toulon en Saint-Tropez. Volgens de website van Le Monde krijgen die mensen nu de mogelijkheid om weer naar huis te gaan. Die terugtocht zal wel op een "geordende manier" moeten verlopen, zo wordt benadrukt.

In het Zuid-Franse departement Var zijn volgens de prefectuur intussen al zowat 7.000 hectare bos en vegetatie door het vuur vernietigd. Daarnaast wordt ook het eiland Corsica getroffen. Bij de brand in de omgeving van Bormes-les-Mimosas is totaal 1.600 hectare in vlammen opgegaan.

Droogte en wind blijven een obstakel voor de brandblussers. In het binnenland van hetzelfde departement Var woedt een brand die het plaatsje Seillons-Source-d'Argens bedreigt. Maar ook hier lijkt het vuur bedwongen te kunnen worden.

Ten westen van Marseille woeden bosbranden in de gemeente Martigues waar donderdag twee tieners op verdenking van brandstichting zijn aangehouden. In het zuiden van Frankrijk en op Corsica zijn sinds maandag meer dan 7000 hectare in vlammen opgegaan.

Voorlopig is er nog geen enkel burgerslachtoffer te betreuren, maar bij de brandweer zijn wel al 70 gewonden geteld. Met meer dan duizend gaan ze nu al dagenlang het vuur te lijf en dat begint te wegen. Een duizendtal bewoners en vakantiegangers is nog altijd ondergebracht in een van de in allerijl opgerichte opvangcentra in feestzalen en sporthallen of bij gastgezinnen thuis. Anderen brachten ook afgelopen nacht weer de nacht door op het strand.

Ook in Artigues is het leed nog niet geleden. Afgelopen nacht wakkerde daar het vuur nog aan, ondanks de inspanningen van 600 brandweerlui. Volgens de overheid is dit een van de gevaarlijkste gebieden voor een heropflakkering in de loop van de dag, door het draaien van de wind.

Waakzaam
In Croix-Valmer was het vuur gisteravond om 19 uur onder controle en mochten bewoners terug naar hun huizen, maar de hulpdiensten blijven er waakzaam net als in Brignoles. In de Bouches-du-Rhône en de Vaucluse zou het gevaar voorlopig geweken zijn. (lees hieronder verder)

Ook op Sardinië woeden er hevige bosbranden. Twee Vlaamse gezinnen ontsnapten er dinsdagavond nog aan bosbranden in het zuidoosten van het eiland, aan de Costa Rei. "We hadden geluk dat de wind niet in onze richting zat, anders was het misschien minder goed afgelopen", vertelt Emilie Bruynbroeck. Het was de hevige mistral die over het eiland blaast, die maakte dat het vuur zich snel verspreidde. De brandweer kreeg versterking van een blusvliegtuig en een helikopter om de vlammen te lijf te gaan. Het vakantieresort San Giusto werd uit voorzorg ontruimd.

8
Reporters / Abaca
8
afp
8
Reporters / Abaca
8
Reporters / Abaca
8
afp
8
Reporters / Abaca
8
Reporters / Abaca

Lees meer