Shutterstock

Buien, rukwinden en mogelijk wateroverlast: nummer 1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft gisteravond het nummer 1722 voor niet-dringende interventies geactiveerd, omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er wordt wateroverlast verwacht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De buien verlaten vanochtend het oosten van het land, meldt het KMI. In de voormiddag wordt het tijdelijk droger met opklaringen. Vanaf de middag trekt een buienzone van west naar oost. Er zijn rukwinden tot 70 kilometer per uur en plaatselijk meer. De maxima variëren van 2 tot 8 graden. 

Vanavond wordt het tijdelijk droger. 's Nachts zijn regen en buien vanaf de Franse grens. De minima schommelen tussen 2 en 6 graden en er is veel wind. Maxima van 3 graden op de Hoge Venen en 8 graden aan zee. De westen- tot zuidwestenwind wordt tijdelijk vrij krachtig tot lokaal krachtig en zelfs zeer krachtig aan zee met rukwinden tot 80 kilometer per uur of zelfs meer in bepaalde streken. Dat meldt het KMI.

Morgen is het vaak droog met zonnige perioden. In het zuiden valt er af en toe lichte regen, aan zee is er kans op een buitje. De maxima schommelen tussen 5 en 9 graden. De wind is matig en soms vrij krachtig aan zee uit zuidwest.

Maandag bereikt een regenzone ons land vanuit Frankrijk maar deze is maar weinig actief. Ze wordt gevolgd door zeer zachte zuidelijke lucht. Maxima tussen 6 en 10 graden bij een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind.

Dinsdag wordt het erg zacht met enkele opklaringen, vooral dan in het oosten. Maxima tussen 10 en 14 graden bij een meestal matige zuidenwind, die ‘s nachts ruimt naar het westen.

Woensdag bepaalt frisse maritieme lucht ons weer, gunstig beïnvloed door een hogedrukgebied over Frankrijk. Na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, blijft het meestal droog met wat zon. Maxima van 3 tot 7 graden.

Donderdag bepaalt zachte zuidelijke lucht ons weer. Het blijft meestal droog met opklaringen maar ook lage wolken, vooral dan in het zuiden van het land. Maxima tussen 6 en 10 graden. Ook vrijdag bepaalt zachte zuidelijke lucht ons weer.

Gisteravond werd het nummer 1722 geactiveerd. Op dat nummer kunnen mensen terecht voor niet-dringende brandweerinterventies. De bedoeling is om het noodnummer 112 zo vrij te houden voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer