2
Thinkstock

Bye bye lentegevoel: "Zaterdag weer paar centimeter sneeuw in Vlaanderen"

Dat het na een kleine lenteachtige opflakkering tegen het weekend weer kouder zou worden, wisten we al. Wel nieuw: zaterdag kan het zowaar in Vlaanderen gaan sneeuwen! "Dat kan toch weer opnieuw een paar centimeter sneeuw geven", vertelt weervrouw Jill Peeters.

Vandaag krijgen we vooralsnog een zwaarbewolkte dag met regelmatig perioden van regen en buien. Geleidelijk valt de neerslag in de Hoge Venen als smeltende sneeuw. In de loop van de namiddag verwachten we eerst over het westen en later in het centrum droog weer. De maxima liggen tussen 3 of 4 graden in de Hoge Ardennen en 6 of 7 graden in het centrum en het westen. De westen- tot noordwestenwind waait matig en in de voormiddag lokaal soms vrij krachtig met dan rukwinden van 40 tot 60 km/u. 

Vanavond kan er hier en daar nog wat regen vallen en in de Hoge Venen smeltende sneeuw. Volgende nacht wordt het meestal droog met vaak nog lage wolken. Geleidelijk verschijnen er lokale opklaringen vanaf de Franse grens en dan mogelijk ook enkele (aanvriezende) mistbanken. Afhankelijk van de breedte van de opklaringen schommelen de minima tussen 0 en +4 graden. De overwegend zwakke wind krimpt van westelijke naar zuidelijke richtingen.

Morgen

Morgenochtend is er lokaal kans op mist. Daarna krijgen we overal rustig en droog weer met wolken en soms opklaringen. De maxima liggen tussen 8 en 10 graden in de Ardennen en 12 à 13 graden in Laag- en Midden-België, bij een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.

Donderdag en vrijdag

Donderdag bereikt een nieuwe storing onze streken, die ook vrijdag over ons land zal blijven slepen. Het worden grijze dagen met perioden van regen of buien. Het blijft wel zacht, met donderdag maxima in de buurt van 13 of 14 graden, vrijdag nog 10 à 11 graden. 

Zoals de kaarten nu liggen, is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat we zaterdag sneeuw krijgen.

Weervrouw Jill Peeters

Sneeuw op zaterdag?

Voor zaterdag blijft het nog een beetje afwachten, maar is sneeuw volgens verschillende weermodellen goed mogelijk. "Zoals de kaarten nu liggen, is het zelfs 'zeer waarschijnlijk' dat we zaterdag sneeuw krijgen", aldus Jill Peeters. Of dat niet uniek is, zo half maart? "Het is bijzonder en uitzonderlijk", bevestigt de weervrouw. "Maar het is niet dat het nog nooit is voorgevallen."

2
Thinkstock

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rudy Van Cuyck

    het is nog altijd winter en we hebben nog de ijsdagen tot 14 mei dus alles is normaal

  • Diego Wille

    neenee geen sneeuw, gewoon wat stof uit het Ruhrgebied dat in poedervorm naar beneden valt....

Lees meer