3 Archiefbeeld.
Facebook Lokale politie Blankenberge-Zuienkerke (foto: Stijn Brands) Archiefbeeld.

Code geel. KMI waarschuwt voor onweer morgen: “Wordt mogelijk nog opgeschaald naar code oranje”

Zondag neemt het kwik een duik, woensdag mogelijk opnieuw 27 graden

Nog tot en met zaterdag blijft het tropisch warm, maar morgen zijn wel felle onweersbuien mogelijk. Het KMI kondigt code geel af, maar sluit niet uit dat dit wordt opgeschaald naar oranje.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Felle onweersbuien op komst

Vrijdagochtend starten we op veel plaatsen helder met een temperatuur die gemiddeld 20 graden haalt. In de voormiddag en onder leiding van een heldere hemel klimt het kwik al snel naar tropische waarden. Tegen het middaguur bereiken we op veel plaatsen 30 graden of iets meer, voorspelt NoodweerBenelux. Vrijdagnamiddag voelt het zwoel en onweerachtig aan en moeten we rekening houden met felle onweersbuien.

“Deze buien trekken opnieuw traag over België, waardoor de kans op wateroverlast stijgt. Vanwege de hoge temperatuur is ook een hoge bliksemactiviteit niet uitgesloten”, aldus de weerdienst. (U kan het onweer op de voet volgen op deze actuele onweerradar.) Momenteel hanteert het KMI code geel voor de onweerswaarschuwing, maar sluit niet uit dat dit wordt opgeschaald naar oranje.

Het onweersrisico houdt ook nog aan in de nacht van vrijdag op zaterdag.

3 Het wordt morgen tropisch warm met op veel plaatsen 30 tot 32 graden.
NoodweerBenelux Het wordt morgen tropisch warm met op veel plaatsen 30 tot 32 graden.

Waar zijn de onweerskansen het grootst?

Op dit moment kiest NoodweerBenelux voor een level 1-waarschuwing. De focus komt in de namiddag en avond over België en Luxemburg te liggen. Op basis van de actuele waarnemingen op vrijdag beslist de weerdienst of een upgrade nodig is. ’s Avonds en ’s nachts verplaatsen de onweersbuien zich naar Nederland. Het wordt dan op veel plaatsen opnieuw rustig met een lokale onweersbui. 

3 De onweerskansen van vrijdag boven de Benelux in kaart. De level 1-waarschuwing die NoodweerBenelux afkondigt, geldt voor de periode tussen 14 en 22 uur.
NoodweerBenelux De onweerskansen van vrijdag boven de Benelux in kaart. De level 1-waarschuwing die NoodweerBenelux afkondigt, geldt voor de periode tussen 14 en 22 uur.

Weekend

Zaterdag bevinden we ons weer in koelere lucht en halen we in de namiddag gemiddeld 25 graden. Het wordt wisselend tot soms zwaarbewolkt. Er waait een overwegend matige zuidwestenwind.

Zondag verwachten we soms nog wat regen of enkele buien. De temperatuursdaling zet zich verder door met in de meeste streken nog maxima van 19 tot 21 graden. De westen- tot zuidwestenwind is matig en aan zee soms vrij krachtig.

Volgende week

Maandag krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Een lokaal buitje is nog mogelijk, maar het blijft in de meeste streken wellicht droog. De maxima schommelen rond de 20 of 21 graden.

Dinsdag lijkt het droog en zonnig te worden met maxima rond de 22 graden in het centrum van het land. 

Ook woensdag zou het zonnig blijven en warm worden met in het centrum maxima rond de 26 of 27 graden.

Hou je het graag koel? Bekijk hier het aanbod airco’s en aircoolers op HLN Shop.

Lees ook:

Het klimaat wordt steeds meer zuiders: moet onze levensstijl volgen? (+)

Opmars fatale hitte: mens kan de combinatie vocht en extreme warmte niet aan (+)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ettenna Van Meervelde

    Regen is meer dan welkom en liefst voor enkele weken. Liever geen onweer of toch geen dat weeral veel schade brengt.

  • VDWalle Modest

    Liever geen opschaling voor mij.

Lees meer