Klaas De Scheirder

Code geel voor regen tot begin namiddag

Een actieve regenzone beheerst lange tijd het weerbeeld. Daarbij kan er lokaal veel regen vallen: tot meer dan 20 liter per vierkante meter, zo waarschuwt het KMI. Het weerinstituut vaardigt tot het begin van de namiddag een "code geel" af voor de regen.

De regenzone verlaat pas in de loop van de namiddag ons land via het noorden en het westen. Nadien wordt het tijdelijk droog met opklaringen, maar in de late namiddag en 's avonds ontstaan er opnieuw lokale buien met kans op onweer, vooral dan in het westen. De maxima gaan van 16 graden in de Hoge Venen en aan zee tot 19 graden in de Kempen. De wind waait matig uit het zuiden tot zuidwesten en in het westen van het land eerder zwak uit veranderlijke richtingen.

Vannacht verdwijnen de buien en krijgen we soms brede opklaringen en wolkenvelden. Op sommige plaatsen is er kans op vorming van mist. De minima schommelen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 12 of 13 graden in het centrum.

Morgen is het eerst overwegend droog met vooral in het noordoosten van het land opklaringen. In het westen is het dan gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met kans op een bui. In de namiddag verwacht het KMI meer bewolking en ook buien, hoofdzakelijk over de westelijke landhelft, met daar mogelijk ook lokaal onweer. De maxima liggen tussen 17 en 20 graden. Er is sprake van rukwinden die kunnen oplopen tot 50 à 60 kilometer per uur.

‘s Avonds blijft het wisselvallig met plaatselijke buien. In de loop van de nacht komt er een nieuwe buienzone vanaf het zuiden, bij minima tussen 10 en 13 graden.

Vrijdag is het zonnig met vooral hoge bewolking. Geleidelijk verschijnen er stapelwolken die in de loop van de dag aanleiding kunnen geven tot enkele buitjes. 's Avonds en 's nachts neemt de kans op stevige buien en onweders toe. De maxima liggen rond 23 graden in het centrum.

Tijdens het weekend wordt wisselvallig weer verwacht, met opklaringen, bewolking en kans op een bui. De maxima zouden rond de 20 graden uitkomen. Na het weekend zou het droog moeten blijven en zou het kwik verder stijgen, met mogelijk 25 graden en meer op dinsdag.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Eida Lam

    Dus oppassen eh mensen! Er zou wel eens een druppel water uit de lucht kunnen vallen.

  • Moehmena Rahous

    Ons regenweer nu is normaal, geen klimaatverandering. Tussen 5 en 20 juni heerst de schaapscheerderskou in de Lage Landen. Dat zijn grote neerslaghoeveelheden en noordwestenwind die men de noordwestmoesson noemt, soms met nachtvorst. In deze koele periode scheert men de schapen omdat die anders zouden verbranden in de felle zomerzon. Wikipedia geeft deze uitleg. Ik las het op 6 juni op onze Druivelaer scheurkalender. Dus, code-geel in juni = schaapscheerderskou. Niet meer, niet minder.

Lees meer