2 In Ukkel is de temperatuur boven 30 graden gestegen, wat betekent dat de derde hittegolf van het jaar een feit is (Illustratiebeeld).
Photo News In Ukkel is de temperatuur boven 30 graden gestegen, wat betekent dat de derde hittegolf van het jaar een feit is (Illustratiebeeld).

Derde hittegolf én dagrecord zijn een feit: “Een unicum”

Het is officieel: we zitten aan de derde hittegolf van het jaar. Vanmiddag overschreed het kwik in Ukkel opnieuw de kaap van 30 graden Celcius, zo meldt KMI-weerman David Dehenauw. Het kwik klom in Ukkel uiteindelijk zelfs tot 33,3 graden, en dat is een nieuw dagrecord. Het vorige record dateert uit 1964, toen het 31,8 graden werd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het KMI spreekt van een hittegolf wanneer de maxima in Ukkel gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen 30 graden gehaald wordt. Die norm is dus gehaald: vrijdag werd het in Ukkel 26,6 graden, zaterdag 29,4, zondag 30,9 graden, maandag 31,3 graden en vandaag opnieuw een dertigplusser. De uiteindelijke precieze maximumtemperatuur werd 33,3 graden. 

En zo maakte België meteen ook de warmste 27 augustus mee sinds het begin van de dagwaarnemingen in 1901. Het is uitzonderlijk dat het eind augustus nog zo warm is. Volgens Dehenauw is de temperatuur in Ukkel in de laatste tien dagen van augustus sinds 1901 nog niet zo hoog geweest als ze vandaag was. Het is ook al de negende keer dit jaar dat een dagrecord voor de maximumtemperatuur sneuvelt.

Erg uitzonderlijk

Zo’n derde hittegolf is ook erg uitzonderlijk volgens Dehenauw: “Een derde hittegolf in één zomer is helemaal een unicum, want dat hebben we sinds het begin van de metingen nog nooit gekend. Enkel het uitzonderlijke jaar 1947 deed nog straffer, met vier hittegolven in een jaar tijd.”

Volgens Dehenauw stijgt het aantal hittegolven de laatste jaren ook onmiskenbaar. “Tot aan de jaren 90 hadden we gemiddeld één hittegolf per vier jaar. Tussen 1990 en 2015 steeg dat tot één per twee jaar. En sinds 2015, wat weliswaar een heel beperkte periode is, hebben we elk jaar minstens één hittegolf gehad, en dit jaar dus zelfs drie.” Die stijging is volgens Dehenauw sowieso deels te linken aan de klimaatverandering, maar in welke mate, is nog moeilijk te zeggen. “Daar is meer langetermijnonderzoek voor nodig.”

Opvallend

Dehenauw noemt het wel merkwaardig dat deze zomer, ondanks de absolute recordtemperaturen die we gehaald hebben, qua gemiddelde temperatuur zeker geen record zal breken. “Buiten de hittegolven was het niet zo denderend, met lagere temperaturen en meer neerslag. De temperatuur tussen 1 juli en 31 augustus vorig jaar kwam uit op 19,8 graden. Dit jaar blijven we wellicht steken op ongeveer 19 graden.”

Ook opmerkelijk: het is al van 1942 geleden dat Ukkel zo laattijdig in de zomer drie opeenvolgende tropische dagen optekent. Het fenomeen heeft zich zelfs al in september voorgedaan: in 1919 steeg de temperatuur van 10 tot 12 september dagelijks boven 30 graden. 

Bovendien komt het jaar 2019 ook in een zeldzaam ‘clubje’ van 7 kalenderjaren terecht met minstens 10 tropische dagen. Het record dateert uit 1976 met 19 van die dagen. 1911 (16) en 1947 (15) vervolledigen de top-3. Ook 1995 (13), 1994 (12) en 2006 (11) scoorden sterk. 2019 doet het met nu 10 tropische dagen al beter dan 2018, toen er 9 dagen boven 30 graden waren.

2 Drie hittegolven op één jaar is een zeldzaamheid. De vorige hittegolven deze zomer gingen van 23 tot 30 juni en van 22 tot 26 juli, of tot daartoe dertien hittegolfdagen.
Geert De Rycke Drie hittegolven op één jaar is een zeldzaamheid. De vorige hittegolven deze zomer gingen van 23 tot 30 juni en van 22 tot 26 juli, of tot daartoe dertien hittegolfdagen.

Ozondrempel overschreden

Het zonnige en warme weer, gecombineerd met luchtvervuiling, maakt dat er veel ozon in de lucht zit. Zoals verwacht, is de Europese informatiedrempel vanmiddag opnieuw overschreden. In de loop van de namiddag registreerden meetstations in Houtem (West-Vlaanderen) en Berendrecht (Antwerpen) respectievelijk 192 en 190 microgram ozon per kubieke meter lucht.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel van 180 µg/m³ kunnen personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen), best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Boven de alarmdrempel van 240 µg/m³ geldt dat advies voor iedereen.

Weerbericht

Vanavond neemt de kans op een lokale onweersbui af en wordt het rustig en droog. Het blijft ook ‘s nachts nog lang warm. Het kwik zakt uiteindelijk niet beneden waarden tussen 16 en 21 graden. Soms zijn er wat meer hoge of middelhoge wolkenvelden.

Ook morgen begint met veel zonneschijn en warm weer, maar in de loop van de dag neemt de onstabiliteit toe. Vooral in de namiddag en avond is er kans op onweersbuien. Lokaal kunnen de buien fel zijn en vergezeld met hagel en rukwinden. De maxima liggen rond 24 graden aan zee en tussen 26 en 30 graden in het binnenland. 

Lees ook binnen HLN+: Derde hittegolf van het jaar: houd je hoofd koel met deze tips

In de nacht van woensdag op donderdag trekt een meer georganiseerde onweerachtige regenzone oostwaarts over ons land. De minima liggen tussen 14 en 18 graden.

Die regenzone sleept donderdag in eerste instantie nog over het oosten van het land, alvorens weg te trekken richting Duitsland en Nederland. Aan de achterzijde van de regenzone krijgen we licht wisselvallig weer, met opklaringen en soms meer wolkenvelden en enkele lokale buien. Op het eind van de dag wordt het overal droog. Het wordt minder warm, met maxima tussen 20 graden in de kuststreek en 26 graden in Belgisch Lotharingen.

Vrijdag wordt het rustig en droog weer en wisselend bewolkt met maxima tussen 20 en 25 graden.

Zaterdag sluiten we de meteorologische zomer af met mooi weer: zonnige intermezzo’s wisselen af met soms enkele wolkenvelden. Het blijft droog bij maxima tussen 22 en 26 graden.

Zondag neemt de kans op neerslag toe en het wordt mogelijk minder warm. De maxima liggen waarschijnlijk rond de normalen voor de tijd van het jaar: rond 22 graden in het centrum. 

100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Heidi Werbrouck, vorige zomer gemiddeld 19,9°c..deze zomer 19,1°c..koud hé? Begin 20ste eeuw was 16,5°c de norm.Warmte went duidelijk.

  • guy matheussen

    3 hittegolven. wat met een hittegolf maar een die 20 dagen duurt, is dat dan beter. stop met die onnozele statistieken

Lees meer