6 Een dappere Aussie waagt zich in de stormwind voor een loopje op de dijk van Bondi Beach.
AFP Een dappere Aussie waagt zich in de stormwind voor een loopje op de dijk van Bondi Beach.

Doden en stroompannes door stormweer in Australië

Door de zware regenval en de hevige wind zijn in de omgeving van Sydney, de grootste stad van Australië, drie mensen om het leven gekomen. Duizenden gezinnen zitten ook zonder elektriciteit.

Voor de tweede dag opeenvolgende dag wordt de regio Nieuw-Zuid-Wales getroffen door stortregens en hevige windstoten, met snelheden die oplopen tot 135 kilometer per uur. Volgens de meteorologische dienst is er in Sydney op 24 uur tijd 119 millimeter regen gevallen, waarmee er sprake is van de hevigste regenval sinds 2002.

Steven Pearce, de adjunct-commissaris van de hulpdiensten van Nieuw-Zuid-Wales, zegt meer dan drieduizend oproepen te hebben ontvangen. Er werden meer dan twintig reddingsoperaties uitgevoerd wegens overstromingen. "Vele mensen raakten ingesloten in voertuigen, in gebouwen of op daken, toen ze probeerden aan de overstromingen te ontsnappen", klinkt het.

Volgens de politie van Nieuw-Zuid-Wales werden Dungog, ongeveer tweehonderd kilometer ten noorden van Sydney, drie mensen dood teruggevonden. Er bestaat nog geen duidelijkheid over de precieze doodsoorzaak.

Verder moesten meer dan honderd scholen worden gesloten en zitten 215.000 gezinnen zonder stroom. Hevige golfbewegingen verstoren ook het scheepvaartverkeer: de haven van Sydney is voor een periode van maximaal 48 uur afgesloten voor de handelsscheepvaart.

6
EPA
6
AFP
6
EPA
6
AFP
6
AFP

Lees meer