thinkstock

Donderwolken trekken het land uit, nog enkele mooie zomerdagen in het verschiet: zaterdag tot 30 graden

De derde hittegolf van 2019 ligt achter de rug. De maximumtemperatuur in Ukkel bleef vandaag onder de 25 graden Celsius, waardoor de reeks ten einde is gelopen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

 De derde hittegolf van deze zomer liep van vrijdag 23 augustus tot woensdag 28 augustus. “De vorige meest laattijdige hittegolf stamt uit 2016, toen van 23 tot 27 augustus. Vrijwel dezelfde periode. Met 32,5 graden lag de hoogste temperatuur toen wel lager dan nu, met als hoogste temperatuur 33,3 graden.” 

Er is vandaag eerst veel bewolking met vooral in het oosten van het land nog wat regen, meldt het KMI. In de loop van de dag wordt het overwegend droog en komen er breder wordende opklaringen vanaf de kust. Vooral in de Ardennen is er nog een buitje mogelijk. De maxima liggen tussen 20 graden aan zee en 26 graden in het uiterste zuiden van het land. De wind is eerst zwak tot matig uit zuidwestelijke of veranderlijke richtingen en wordt later overwegend matig uit het westen.

's Avonds en 's nachts wordt het helder tot licht bewolkt en rustig. In de Ardense valleien kunnen er wat nevel of mogelijk enkele mistbanken gevormd worden. De minima liggen tussen 8 en 13 graden bij een zwakke of aan zee matige zuidwestelijke wind.

Morgen wordt een aangename zomerdag met zon en soms meer hoge en middelhoge wolkenvelden. Het blijft overal droog. De maxima schommelen tussen 20 en 25 graden bij een meestal zwakke wind uit west tot zuidwest.

Zaterdag zorgt een opstuwing van een warme luchtmassa vanuit het zuiden voor tijdelijk warmer weer. Het blijft droog en wordt overwegend zonnig met soms enkele wolkenvelden. De temperaturen stijgen tussen 25 of 26 graden aan zee alsook in de Ardennen en lokaal 30 graden in de Kempen. 's Avonds neemt de bewolking vanuit het westen toe en in de nacht trekt een zwak koufront over het land.

Zondagochtend kan er mogelijk wat lichte regen vallen op het koufront dat uiteindelijk wegtrekt naar het oosten. Achter het koufront wordt het wisselend bewolkt met kans op een lokaal buitje. Het wordt gevoelig frisser met maxima rond 20 graden in het centrum.

Maandag is het waarschijnlijk licht wisselvallig met enkele buitjes en tussendoor ook opklaringen. We halen nog steeds maxima rond 20 graden in de meeste streken.

Dinsdag wordt het rustig en overwegend droog met mooie opklaringen en maxima rond 20 graden. 

Woensdag verliest de hoge druk zijn invloed op ons weer en neemt de kans op regen toe. 

De verwachting voor donderdag is nog onzeker. Mogelijk krijgen we licht wisselvallig weer met opklaringen en kans op buien, in de polaire luchtmassa achter het front.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny buyse

    @Dirk De Buyst, voor sommigen is het pas een zomerse dag bij 35° en zelfs meer. Tja, ik denk bij 24°dat ze zelfs geneigd zijn hun verwarming aan te zetten.

  • Dirk De Buyst

    Ik hoorde Frank Deboosere zeggen: “Het wordt een BIJNA zomerse dag met 24°C...”. Is 30° de nieuwe norm voor een zomerse dag?

Lees meer