2
EPA

Dreiging van tyfoon Hagupit legt de Filipijnen lam

Duizenden mensen zitten vrijdag vast op de Filipijnen nu het luchtverkeer en de scheepvaart is stilgelegd in afwachting van de krachtige tyfoon Hagupit, die op het gebied afstevent. Zaterdagavond bereikt de tyfoon naar verwachting de Filipijnen.

In de scholen van de centrale en oostelijke provincies vinden geen lessen plaats. De tyfoon, de achttiende die het land dit jaar zal treffen, brengt windsnelheden van maximaal 215 kilometer per uur, met windstoten die tot 250 kilometer per uur kunnen halen. Hagupit komt naar verwachting zaterdagavond aan en zou tegen woensdag de Filipijnen opnieuw verlaten, aldus het nationale weerbureau.

In twaalf havens zijn meer dan 2.200 mensen gestrand. De kustwacht had schepen verboden uit te varen. Tientallen binnenlandse vluchten zijn eveneens afgelast en omgeleid, aldus het nationale rampenrisicobeheer.

In het spoor van Haiyan
Volgens het weerbureau volgt Hagupit bijna dezelfde weg als de tyfoon Haiyan, die vorig jaar meer dan 7.300 mensen dood of vermist achterliet. Volgens sommige weermannen kan Hagupit echter ook Manilla treffen, waar de autoriteiten noodmaatregelen treffen.

In de stad Tacloban, die vorig jaar het zwaarst was getroffen door Haiyan, zijn duizenden bewoners in scholen, kerken en turnzalen ondergebracht, weg van de kustlijn. Ambtenaren gaan de veiligheid van de evacuatiecentra na. Daarvan zijn vele vernietigd of beschadigd geraakt tijdens de doortocht van Haiyan.

Hagupit, met een diameter van 700 kilometer, zou volgens weermannen vloedgolven van zowat 5 meter kunnen veroorzaken.

2
REUTERS

Lees meer