2
Tim Van Damme

Eerste onweders boven Brussel en Limburg: “Lokaal kans op wateroverlast en hagel”

De eerste onweders zijn gearriveerd boven ons land. Dat zegt NoodweerBenelux. Onder meer in Brussel en Limburg was er al gerommel. Momenteel dondert het in de provincie Luik. Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor niet dringende interventies.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

“We zien momenteel enkele kleine onweersbuien ontwikkelen op een “vore” die over het centrum en oosten van België ligt”, aldus NoodweerBenelux rond 10.30 uur. “Vooral in de regio rond Brussel toont onze bliksemradar momenteel een aanzienlijke hoeveelheid ontladingen.”

In Brussel en het gebied ten noordoosten daarvan ging het om 11.13 uur zelfs om clusters met flinke onweersbuien. “Lokaal is er kans op wateroverlast en hagel”, klinkt het.


Nicolas Roose van NoodweerBenelux vult aan: “
Deze buien kunnen lokaal veel regen in korte tijd lossen. De kans op wateroverlast is dan hoog. Mogelijk krijgen ook andere gebieden in ons land enkele pittige regen- en onweersbuien te verwerken.”

Even na de middag brak onweer los tussen Brussel en Hasselt. “Het regent er hevig en er zijn flink wat ontladingen", klinkt het. “De kans op wateroverlast is groot. Ook nabij Namen is er een onweercel actief.”

Op de temperatuurkaart van NoodweerBenelux is mooi te zien waar het onweer gepasseerd is. De temperatuur ligt er tot tien graden lager dan elders in het land, met maxima van 23 graden.

2
RV

Zondag is los daarvan opnieuw een tropische dag. Op veel plaatsen in ons land zakte het kwik afgelopen nacht niet onder de grens van 20 graden. Daardoor spreken we van een “tropennacht”. 

De hoge temperaturen in de ochtend vormen het lanceringsplatform voor nieuwe hitte, met temperaturen tot 36 graden. In tegenstelling tot de afgelopen dagen zijn er meer wolken, waardoor de zon af en toe verdwijnt. “In de late namiddag en avond is een lokale bui met onweer niet uit te sluiten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog”, aldus Roose.

Onstabiliteit 

Dat zal ook de komende dagen zo zijn. “Geleidelijk neemt de onstabiliteit toe boven ons land en zijn verspreid enkele pittige onweders niet uitgesloten. Er is veel energie beschikbaar in de atmosfeer door de hitte, hierdoor kunnen de buien fors uitpakken, met lokaal veel regen in korte tijd, wateroverlast en hagel. Zoals altijd zijn onweersbuien lokaal en zal het niet overal tot broodnodige regenval komen, aldus nog Roose.

Lees ook: Opnieuw bloedheet met temperaturen tot 36 graden: code rood blijft van kracht, vanmiddag kans op hevig onweer

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • bart vansteenkiste

    aan alle zonnekloppers die dit weer graag hebben 6 dagen aan een stuk 35 graden , wat zou u er van vinden moest het nu eens 6 dagen aan een stuk onophoudend regen we gaan dan eens zien of uw zetels in uwe living niet beginnen zwemmen. indien het zou maar 10dagen en 10 nachten zou water gieten aan een stuk dan staat belgie blank denk daar maar eens goed over na

  • Marcel Wouters

    Hier in Diest begon het te regenen en ook zware hagelbuien vanaf 11.00 uur deze voormiddag, en dat heeft geduurd tot 14,00 uur. Daarna klaarde het terug op tot deze avond en was het terug mooi fietsweer. Om 14,00 uur was de buitentemperatuur slechts 23 gr. celcius. Later steeg deze terug tot 31 gr. celcius. Niets abnormaals dus.

Lees meer