4 In onder andere het skigebied van Engelberg-Titlis viel een behoorlijke sneeuwlaag boven 2.500 meter.
NoodweerBenelux In onder andere het skigebied van Engelberg-Titlis viel een behoorlijke sneeuwlaag boven 2.500 meter.

Eerste sneeuw van betekenis gevallen in de Alpen, augustus was tweede warmste sinds 1981

De meteorologische zomer is nog maar net gedaan en de eerste sneeuw van betekenis is in de Alpen al gevallen. Gisteren viel er vooral in Zwitserland sneeuw tot onder 2.500 meter. Komende dagen blijft het koel weer in de Alpen met regelmatig sneeuwkansen. Dat is positief nieuws voor de gletsjers die na een hete zomer kunnen herademen. Ook in de Benelux blijft een echte nazomer voorlopig uit, zo schrijft Lander Van Tricht van NoodweerBenelux.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een noordelijke luchtstroming zorgde ervoor dat de temperaturen in de Alpen vanaf woensdag stelselmatig begonnen dalen. Daarbij zorgde een koufront voor het nodige vocht dat vooral gisteren neerslag opleverde. Initieel lag de sneeuwgrens rond 3.000 meter maar met het afkoelen van de lucht sneeuwde het afgelopen nacht lokaal tot onder 2.500 meter. De Alpen werden zo op uitgebreide schaal een eerste keer getrakteerd op een sneeuwlaag van betekenis.

4 Sneeuwval in de Alpen bovenaan de Aletschgletsjer op 6 september
RV Sneeuwval in de Alpen bovenaan de Aletschgletsjer op 6 september

Sneeuw uitzonderlijk in september?

“Sneeuwval in september is niet zo uitzonderlijk, het komt bijna jaarlijks voor”, aldus Van Tricht. Het smeltseizoen eindigt namelijk en typisch zorgen noordelijke luchtstromingen en buien dan voor een eerste sneeuwlaag. Die smelt meestal dan wel snel weg maar bovenaan de gletsjers is het mogelijk dat de sneeuw nu langdurig blijft liggen. Glaciologen spreken dan ook over het einde van het ablatieseizoen (smeltseizoen) en meten nu de balans op van de zomer.

4  Op de gletsjers blijft de sneeuw nu al langer liggen. Bij Gornergrat viel er 5-10 cm.
NoodweerBenelux Op de gletsjers blijft de sneeuw nu al langer liggen. Bij Gornergrat viel er 5-10 cm.

Vrieskou in Ardennen

Ook in de Benelux is het momenteel relatief fris weer. De aangevoerde lucht is maritiem polair waardoor we niet meteen een echte nazomer mogen verwachten. Afgelopen nacht vroor het zelfs een eerste keer in de Ardennen (Elsenborn) wat in deze tijd van het jaar wel vrij uitzonderlijk is. “De weermodellen zijn het er nog niet allemaal over eens maar mogelijk zou het in de loop van volgende week terug zachter kunnen worden”, aldus NoodweerBenelux.

4 Vorige nacht koelde het goed af. In Elsenborn kwam het zelfs tot lichte vorst. (Bron: Infoclimat)
NoodweerBenelux Vorige nacht koelde het goed af. In Elsenborn kwam het zelfs tot lichte vorst. (Bron: Infoclimat)

Tweede warmste augustus sinds 1981

Vorige maand was overigens wereldwijd de tweede warmste augustus sinds 1981. Dat meldt de Europese dienst voor klimaatverandering Copernicus.

De temperatuur lag in augustus slechts 0,04 graden onder die van het recordjaar 2016. De gemiddelde temperatuur voor de zomermaand steeg met 0,53 graden tussen 1981 en 2010.

De zomer van 2019, van juni tot augustus, was volgens Copernicus de vierde warmste sinds 1979. De temperatuur lag 1,1 graden boven het gemiddelde van 1981 tot 2010. Europa beleefde de warmste juni en juli sinds het begin van de metingen. Juli was zelfs de warmste maand ooit.

In het grootste deel van Europa lagen de temperaturen van de twaalf voorbije maanden boven het gemiddelde.

Copernicus is de dienst voor klimaatverandering van de Europese Unie. De onderzoekers baseren zich op gegevens van satellieten, maar ook van metingen op het land, op zee en in de lucht. 

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    William Masson,u liegt: de alpen hadden veel sneeuw,maar die bleef niet langer liggen dan 10 jaar geleden,hij smolt in mei en juni zelfs aan een zelden gezien recordtempo weg. Ik kan getuigen,deed seizoenarbeid in Zinal.De grote hoeveelheden sneeuw vielen op grotere hoogte mede doordat noordenwind lang over extreem warm noordzee waaide. De lage delen kregen veel REGEN!

  • william Masson

    Ik heb nog rapporten liggen van klimaatexperts, dezelfde,die 10 jaar geleden voorspelden dat de ergen sneeuwvrij gingen zijn in de winter. De wintersport seizoenen hebben nog nooit zo lang geweest sindsdien. Uitleg te veel sneeuw uiteraard door de klimaatopwarming.

Lees meer