17 De Brasschaatsesteenweg in Kalmthout.
Marc De Roeck De Brasschaatsesteenweg in Kalmthout.

Ernstige wateroverlast in noorden van provincie Antwerpen, rampenplan nog actief in Kalmthout

In het noorden van de provincie Antwerpen heeft het regenweer een hele avond voor ernstige wateroverlast gezorgd. Niet alleen in Kalmthout, maar ook in het nabije Kapellen werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. De kritieke fase is nu wel overal voorbij, klinkt het. In Antwerpen kwamen zeventig meldingen binnen, vooral uit het district Ekeren. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Kapellen was de wateroverlast onder meer groot in deelgemeente Putte bij de Nederlandse grens. De federale politie sloot er zelfs een tijdje de landsgrens. De brandweer kreeg tientallen oproepen over ondergelopen straten en kelders. 

17 Kalmthout werd zwaar getroffen.
Marc De Roeck Kalmthout werd zwaar getroffen.

De gemeentelijke fase van het rampenplan was er enkele uren van kracht. Op de meeste plaatsen zijn de plassen en het water ondertussen grotendeels weggetrokken. Een ambulance reed zich te pletter in de flank van een Volvo. Er vielen gelukkig geen gewonden.

17 Er vielen gelukkig geen gewonden bij het ongeval met de ambulance.
Marc De Roeck Er vielen gelukkig geen gewonden bij het ongeval met de ambulance.

In Kalmthout blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan wel nog actief, al is de kritieke fase ook daar voorbij. De hulpdiensten blijven in grote getale op het terrein en aan automobilisten wordt gevraagd verplaatsingen te vermijden in de ondergelopen straten.  

17 De Korenlaan in Kalmthout.
Frank Van Duytekom De Korenlaan in Kalmthout.

De gemeente had het zelf over een “ongeziene” wateroverlast. Alle rioleringen en bufferbekkens voor tijdelijke opvang raakten verzadigd. Verschillende auto’s reden zich ook vast. In enkele verzorgingsinstellingen werden de bewoners van het gelijkvloers naar hogere verdiepingen gebracht.

Wuustwezel werd vooral in deelgemeente Gooreind getroffen, met onder meer een ontruiming van palliatief verpleegtehuis Coda tot gevolg. Ook in Stabroek werden enkele straten die blank stonden uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Er viel 63 millimeter regen, dat is evenveel als normaal in de hele maand juni. 

17 Verschillende straten in Wuustwezel stonden blank.
RV Verschillende straten in Wuustwezel stonden blank.

Aalst
In Aalst waren er problemen op de Boudewijnlaan. De nieuwe tunnel kwam er grotendeels onder water te staan. Het verkeer kon er nog wel langsrijden, maar moest dit met de nodige voorzichtigheid doen. 

17 Het verkeer moest vertragen in Aalst om door de tunnel te rijden.
Koen Baten Het verkeer moest vertragen in Aalst om door de tunnel te rijden.

In Dessel sloeg de bliksem in op het dak van een woning aan de Kastelsedijk (op een steenworp van de Graspopweide; nvdr). De brandweer moest langskomen om het gat aan de voor- én de achterzijde weer dicht te maken.

17 De brandweer maakt het gat in het dak weer dicht.
Vanderveken De brandweer maakt het gat in het dak weer dicht.

In Ekeren liepen enkele straten onder water, zoals de Veltwijcklaan en het Groot Hagelkruis. “Momenteel hebben we extra ploegen op de baan, waarvan zes alleen al in Ekeren zelf”, aldus nog de brandweer. “Mensen kunnen ons bij overlast het snelst bereiken via onze e-formulieren op www.antwerpen.be.” 

17 Wateroverlast in Ekeren.
Marc De Roeck Wateroverlast in Ekeren.

“Veel regen”
“De cellen zijn in staat om naast veel regen en wateroverlast ook hevige windstoten en hagel te produceren. Mensen moeten hun rijgedrag aanpassen”, waarschuwde Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux vooraf. De maxima schommelen tussen 21 graden aan de kust en 27 graden in de Kempen. 

Vanmorgen kondigde het KMI nog code geel af, dat werd daarna opgeschaald naar code oranje voor de westelijke provincies West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Rond 16u30 kwamen daar ook Antwerpen en Limburg bij. Enkel de kust blijft buiten schot, rond 18 uur ging heel West-Vlaanderen terug naar code geel.

Tunnels ondergelopen

In verschillende steden, waaronder Nieuwpoort, Roeselare en Geraardsbergen, zijn de parken gesloten.  In Brussel waren verschillende tunnels deze namiddag zowat een half uur gesloten omwille van de hevige regenval. De hoofdstad kreeg vanaf 16 uur de volle laag met hevige regen, hagel en windstoten. Ook in Brussel zijn de parken afgesloten.

Het warme zomerweer van de voorbije dagen werd vanmorgen al afgestraft met een spectaculair onweer boven de Antwerpse regio. Omstreeks 8.30 uur trok een bui over de stad en de rand, met veel regen op korte tijd en felle bliksems. Dat leverde wel mooie beelden op.

Shelfcloud

Vanochtend trok een zogeheten ‘shelfcloud’ over Zwevegem. Een dergelijke wolk ontstaat wanneer de warme lucht op grondniveau in contact komt met de koudere lucht van het onweer op 100 à 200 meter hoogte.

17 Deze prachtige 'shelfcloud' werd gefotografeerd in Zwevegem vandaag.
Brecht Ampe in combinatie met NoodweerBenelux Deze prachtige 'shelfcloud' werd gefotografeerd in Zwevegem vandaag.

Hou het onweer vanmiddag live in de gaten via deze handige bliksemradar

Wat brengt de rest van de week?

Vanavond verplaatsen de onweersbuien zich naar Duitsland. Vannacht wordt het droger met kans op enkele opklaringen maar vaak blijft het zwaarbewolkt. Een bui is niet uitgesloten. Nevel en lage wolken kunnen zich vormen, vooral dan in het oosten van het land. De minima liggen tussen 12 en 15 graden.

Morgen start gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met vooral in het oosten van het land kans op enkele buien. In de namiddag worden de opklaringen breder in het westen en later ook in het centrum. In het uiterste oosten kunnen er aanvankelijk nog enkele onweersbuien zich ontwikkelen. De frissere maxima schommelen tussen 17 en 22 graden. Donderdagavond en -nacht wordt het droog met brede opklaringen over het ganse land. De temperaturen dalen naar waarden tussen 6 graden in de Hoge Venen en 12 graden aan de kust. 

Vrijdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog met slechts kans op een lokale bui. In de namiddag ontstaan er tijdelijk meer wolken in het binnenland. We halen maxima van 17 tot 21 of 22 graden.

Zaterdag wordt het meestal droog en zijn de opklaringen vaak breed. In het zuidoosten van het land zijn er meer wolkenvelden met eventueel wat neerslag. Maxima plaatselijk tot 23 of 24 graden.

Zondag is het mooi zomerweer. Geleidelijk vergroot de kans op een (onweers)bui al lijkt de kans klein. Het wordt warmer met maxima tot 27 graden in het centrum. Aan de kust ontstaat er een noordoostelijke zeebries in de namiddag.

Maandag blijft het droog met hoge wolkensluiers en lijkt het zeer warm te worden met maxima tot 31 graden. Op het einde van de dag neemt de kans op een (onweers)bui in het westen wat toe.

17 Gistel
Bart De Bruyn Gistel
17 Zeebrugge.
Dirk Staelen Zeebrugge.
17 Zeebrugge.
Dirk Staelen Zeebrugge.
17 Zeebrugge.
Dirk Staelen Zeebrugge.
17 Zeebrugge.
Dirk Staelen Zeebrugge.
17 Felle bliksems boven Ekeren en Kapellen.
PhT Felle bliksems boven Ekeren en Kapellen.
17 Adinkerke.
Bart De Bruyn Adinkerke.
17 Duinkerke.
Bart De Bruyn Duinkerke.

75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Louis Meeus

    Het waterbeheer in België is een lachertje, in Nederland weten ze daar wel raad mee! En die wateroverlast heeft niks met klimaatsverandering te maken. Is er nu water genoeg Frank?

  • william Masson

    Hilarisch dat sommigen dit toewijzen aan de klimaat verandering terwijl de realiteit te zoeken is op niveau van waterbeheer, of het gebrek ervan zie vorig jaar. In Nederland hebben ze al in de jaren 70 begrepen hoe een goede waterhuishouding moet in Vlaanderen sluiten ze woningen aan op gesplitst stelsel voor regenwater en denken ze dat water stroomopwaarts stroomt met de plaatsing van de grootste collectoren op hogere punten en kleine op lagere punten ,collectieve Regenwateropslag ?onbekend,

Lees meer