4 Het strand van Miami Beach werd uit voorzorg gesloten voor het publiek. (01/08/2020)
EPA Het strand van Miami Beach werd uit voorzorg gesloten voor het publiek. (01/08/2020)

Florida zet zich schrap voor orkaan Isaias

De inwoners van de Amerikaanse staat Florida bereiden zich voor op orkaan Isaias. Naar verwachting komt de storm zondagmiddag (lokale tijd) aan bij het zuidoosten van de deelstaat. Gewaarschuwd wordt voor zware windstoten, overstromingen en grote hoeveelheden regen aan de oostkust van de staat, die daarnaast hard getroffen is door het coronavirus.

Zaterdag trok Isaias over de Bahama's en werd de orkaan door de Amerikaanse stormdienst NHC afgeschaald naar tropische storm. Maar naar verwachting zwelt Isaias zondag echter weer aan tot een orkaan wanneer die Florida bereikt. In de dagen die volgen trekt de storm waarschijnlijk via de staat Georgia omhoog langs de Amerikaanse oostkust.

4 Eerder raasde Isaias al over de Bahama's (31/07/2020).
BYJEFFTODD via REUTERS Eerder raasde Isaias al over de Bahama's (31/07/2020).

Donderdag zorgde de storm al voor schade in Puerto Rico, waar bomen omwaaiden, elektrische leidingen werden neergehaald en huizen overspoelden. Een 56-jarige vrouw op het eiland kwam om het leven toen de auto waar zij inzat werd meegesleurd in een overstroming. In de Dominicaanse Republiek kwamen twee mensen om door noodweer.

Ruimtecapsule

De orkaan gooit wellicht ook roet in het eten bij de landing van de Crew Dragon, de ruimtecapsule die twee astronauten van het Internationale Ruimtestation ISS terug moet brengen naar aarde. De landing is voorzien zondag om 14.42 uur lokale tijd (20.42 uur onze tijd) voor de kust van Florida. 

Windstoten en hoge golven rond de landingsplaats van de Crew Dragon zouden echter voor problemen kunnen zorgen. In een recenter weerrapport leken de weersomstandigheden echter te verbeteren ten tijde van de landing. Men gaat voorlopig uit van een landing voor de kust van Pensacola, een stad in het uiterste westen van Florida.

Grote test

Isaias wordt gezien als een grote test voor de noodvoorzieningen in Florida, een van de zwaarst door het coronavirus getroffen staten in de Verenigde Staten. Tot dusver zijn meer dan 480.000 infecties vastgesteld in Florida, met tienduizenden nieuwe gevallen in de afgelopen week, becijferde persbureau Reuters.

President Donald Trump riep eerder de noodtoestand uit vanwege de storm, waardoor federaal overheidsgeld vrijkomt voor lokale maatregelen. Gouverneur Ron DeSantis, die ook de noodtoestand uitriep in delen van zijn staat, waarschuwde inwoners van Florida rekening te houden met stroomstoringen en andere overlast. Mensen aan de oostkust raadde hij aan voldoende voorraden in te slaan.

4 Zaterdag stormde het al flink in Palm Beach, Florida. (01/08/2020)
AP Zaterdag stormde het al flink in Palm Beach, Florida. (01/08/2020)

DeSantis zei niet te verwachten dat er op grote schaal geëvacueerd zal worden. Bij dergelijke evacuaties zoeken veel mensen hun toevlucht in noodopvangcentra, waar het lastig is de richtlijnen voor sociale afstand na te leven. De gouverneur waarschuwde dat patiënten in ziekenhuizen mogelijk wel verplaatst moeten worden, afhankelijk van stroomuitval en overstromingen als gevolg van Isaias. 

Hotelkamers aan de oostkust zijn vrijgemaakt voor coronapatiënten die eventueel een evacuatiebevel krijgen, zei DeSantis. Ook worden opvangcentra uitgerust met genoeg virusbeschermingsmiddelen voor 10.000 mensen en zijn locaties voor tests op het coronavirus tot donderdag dicht.

4 Ondernemers in het plaatsje Stuart plaatsen bescherming voor de ruiten om deze te beschermen tegen Isaias. (01/08/2020)
AFP Ondernemers in het plaatsje Stuart plaatsen bescherming voor de ruiten om deze te beschermen tegen Isaias. (01/08/2020)

Lees ook:

Trump is zijn topviroloog aan het dumpen: “Fauci heeft veel fouten gemaakt” (+)

Opvallend actief orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan

Trump schrapt ‘grote’ Republikeinse conventie in Florida

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer