6
AFP

Gevaarlijke week in Australië door recordtemperaturen en hevige bosbranden

Het gaat er deze zomer hard aan toe in Australië. Niet alleen woeden er meer dan 140 bosbranden, de hitte is zelfs zo extreem dat de weerdienst van het land nieuwe kleuren moest invoeren op de weerkaart.

De temperaturen breken alle records. In Sydney haalde het kwik gisteren 42 graden Celsius, terwijl het nationale gemiddelde 40,33 graden Celsius bedroeg. Daarmee was het de warmste dag ooit in Australië en het vorige record dateerde al van 1972.

De weerdienst kon de meest extreme temperaturen niet meer kwijt op de weerkaart en moest nieuwe kleuren invoeren. In sommige gebieden ging het kwik zelfs voorbij 50 graden Celsius. De paarse en roze kleuren op de kaart hieronder zijn nieuw. Komende zondag en maandag zouden de paarse en roze bellen op de kaart nog groter worden.

6
EPA
6
UNKNOWN

Bosbranden
Weerkundigen hebben er geen idee van wanneer deze hittegolf zal eindigen. "Zonder wolken boven het centrum van het land en bij gebrek aan vocht wordt het alleen maar heter. We hebben deze temperaturen nog nooit gezien", zegt Alasdair Hainsworth, van de Australische weerdienst.

Meer dan honderd bosbranden teisteren de oostkust en duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Het gevaar op bosbranden is komende week vergelijkbaar met 2009, toen op 'Black Saturday' in de staat Victoria 173 mensen om het leven kwamen en voor miljarden dollars aan schade werd aangericht.

Tot hiertoe hebben de branden nog geen slachtoffers geëist en slechts één huis ging gisteren in de vlammen op.

6
AFP
6
GETTY
6
EPA

Lees meer