Grand Canyon, Arizona.
Wikimedia Grand Canyon, Arizona.

Het is zo heet aan de Grand Canyon dat je schoenen er van gaan smelten

De National Park Service waarschuwt bezoekers van de Grand Canyon dat extreme hitte een nogal ongewoon gevaar met zich kan meebrengen: gesmolten schoenen. Daarnaast is het oppassen voor levensgevaarlijke temperatuurverschillen in de kloven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De temperaturen in de Grand Canyon lopen deze week hoog op door een hittegolf. 

Waarschuwing

In een tweet toont de nationale parkdienst dat extreme hitte de lijm van zelfs stevige en robuuste wandelschoenen kan doen smelten, waardoor de schoenen uit elkaar vallen.

Uiteraard gaat de opvallende waarschuwing gepaard met andere bezorgdheden voor de huidige zinderende hitte in het gebied. Zo moeten mensen voldoende drinken, zich goed insmeren en zoveel mogelijk uit de zon blijven. Het is ook belangrijk om te vermijden er op de warmste uren van de dag op uit te trekken. En het is ook érg oppassen waar je net gaat wandelen.

Gevaarlijke temperatuurverschillen

Bezoekers moeten immers goed rekening houden met levensgevaarlijke verschillen in temperaturen in de Canyon, aangezien de hitte extremer wordt naargelang je meer afzakt in het Amerikaanse natuurwonder.

“De temperaturen kunnen heel verschillend zijn op verschillende bergen en heuvelketens en in de canyons en valleien”, waarschuwt CNN-meteoroloog Haley Brink. Dat heeft te maken met het fenomeen ‘adiabatische verwarming’. 

Als lucht naar een lager hoogteniveau daalt, wordt het samengeperst en samengeperste lucht laat hitte los als energie. Daardoor wordt de luchtmassa daar nog warmer. 

Meerdere reddingsacties

Ergens bovenaan aan ’s werelds bekendste natuurreservaat is het deze week al puffen met temperaturen tot 33 graden Celcius. Iets lager in de Canyon loopt de temperatuur snel op tot een broeierige 38 graden. Nog lager is het zo maar even 44 graden en zelfs meer. Extreem heet dus.

Afgelopen weekend moesten de lokale diensten al meermaals uitrukken voor zoek- en reddingsacties van bezoekers die in de problemen raakten door de hitte.

Lees ook:

Het klimaat wordt steeds meer zuiders: moet onze levensstijl volgen? (+)

Opmars fatale hitte: mens kan de combinatie vocht en extreme warmte niet aan (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer