Historische storm met orkaankracht op weg naar IJsland, en dat heeft zware gevolgen voor de Noordpool

Een van de sterkste stormen die ooit werd geregistreerd in de Noord-Atlantische Oceaan is op weg naar IJsland. De storm zou morgen het land bereiken, met winden boven orkaankracht. Dat meldt de website Mashable. Er wordt ook verwacht dat de storm nieuwe regen en wind in de richting van het Verenigd Koninkrijk zal sturen, dat recent geteisterd werd door overstromingen.

De storm is meteorologisch uitzonderlijk en groeit zeer snel. De ontwikkeling van de storm wordt versneld door een erg sterke straalstroom boven de Noord-Atlantische Oceaan, met winden van soms wel 370 km per uur.

Krachtige stormen komen in de winter vaak voor in de buurt van IJsland en Groenland en worden vaak versterkt door de straalstroom en het contrast tussen de relatief milde Golfstroom en het koudere water in het noorden. 

Smeltend ijs

Een van de vreemdste gevolgen van de Noord-Atlantische storm is het effect op het Noordpoolgebied. In het oosten, noordoosten en uiteindelijk ook het noorden van de storm, zullen zuidwaarts gerichte winden zachte lucht vanuit de tropische Atlantische Oceaan helemaal tot bij de Noordpool stuwen. Het gevolg daarvan is dat de temperatuur op de Noordpool stijgt van het in de winter gebruikelijke -30 graden Celsius tot 0 graden Celsius, of dat de temperatuur zelfs tot boven het vriespunt stijgt.

Grote temperatuurschommelingen komen wel vaker voor in het Noordpoolgebied, waar verschuivingen in de dekking van het zee-ijs veel impact hebben op de lokale temperatuur, maar de schommelingen ten gevolge van deze storm zijn eerder extreem. De abnormaal hoge temperaturen kunnen de opbouw van het ijs in de winter negatief beïnvloeden. Dat is een probleem, omdat de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat er heel veel zee-ijs smelt in de lente-, de zomer- en de herfstmaanden. 

Overstromingen

Het Verenigd Koninkrijk krijgt te maken met de warme, zuidoostelijke zijde van de storm. Dat zal leiden tot sterke winden uit het zuidwesten, hoge golven en veel regen. Vooral Centraal- en Noord-Engeland, Wales, Schotland en Ierland lopen het risico getroffen te worden door bijkomende neerslag.

Het Verenigd Koninkrijk werd de afgelopen tijd geteisterd door historische overstromingen, in het bijzonder in Centraal-Engeland en in steden zoals Manchester, York en Leeds.

Het Verenigd Koninkrijk wordt geteisterd door overstromingen na hevige regenval.
EPA Het Verenigd Koninkrijk wordt geteisterd door overstromingen na hevige regenval.

Lees meer