Een blusvliegtuig vliegt over de bossen bij Palasca op het eilandje Corsica.
afp Een blusvliegtuig vliegt over de bossen bij Palasca op het eilandje Corsica.

Hitte en droogte veroorzaakt extreme ontbossing wereldwijd

In 2016 is over heel de wereld 29,7 miljoen hectare - ruim 9 keer de oppervlakte van België - aan bos verloren gegaan, een record. Dat blijkt uit gegevens van de Universiteit van Maryland die worden geciteerd in een rapport van de ngo Global Forest Watch (GFW). Het gaat om een stijging met maar liefst 51 procent ten opzichte van 2015.

Volgens Global Forest Watch waren het vooral bosbranden die door extreme hitte en droogte de grootste schade aanrichtte. Zo gingen vooral in Brazilië, Indonesië en Portugal grote stukken bos in vlammen op. Naast bosbranden, speelt ook ontbossing voor land- en mijnbouw een grote factor.

Economische impact

Volgens het rapport kunnen bosbranden en ontbossing leiden tot een stijging van het aantal vroegtijdige overlijdens en ziektes en hebben ze ook een negatieve economische impact. Daarnaast kunnen ook waterbronnen vervuild geraken, schaden ze de biodiversiteit en leiden ze tot het vrijkomen van grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ferdinand Engelbeen

    Dat de meeste bosbranden, zoals in Portugal, Indonesië en Californië door mensen werd aangestoken wordt niet vermeld... De biosfeer is -gelukkig- nog steeds een netto opnemer van CO2: hoe meer CO2 er in de lucht zit, hoe meer CO2 er door oceanen en planten wordt opgenomen. Vooral in de (semi-)droge gebieden: om aan CO2 te geraken zijn er minder huidmondjes nodig, dus minder waterverlies...

  • lieve vanderstraeten

    nu ineens is het de hitte en de droogte, van de wereldwijde ontbossing door mulitinationals is geen sprake meer, straf! de elite heeft het nog altijd voor het zeggen,

Lees meer