Een jongen zoekt verkoeling in een fontein in Montpellier in departement Hérault.
AFP Een jongen zoekt verkoeling in een fontein in Montpellier in departement Hérault.

Hoogste hittealarm ooit in vier toeristische departementen in Zuid-Frankrijk

Het is historisch. Vandaag is een warmterecord gesneuveld in de Gard. En uitzonderlijke temperaturen vragen om uitzonderlijke maatregelen. Voor de eerste keer heeft Météo-France de hoogste alarmfase afgekondigd voor een gevaarlijke hittegolf. ‘Code rood’ is morgen van kracht in vier departementen in het zuiden van Frankrijk die ook populair zijn bij toeristen: Bouches-du-Rhône, Gard, Hérault en Vaucluse.

Vandaag is het overigens ook al heel erg warm in Frankrijk, met op verschillende plaatsen temperaturen tot 38 à 40 graden. In de gemeente Saint-Julien-de-Peyrolas, in het Zuid-Franse departement Gard, is de temperatuur vandaag gestegen tot 41,9 graden. Het gaat om de hoogste temperatuur ooit gemeten in de maand juni in Frankrijk, meldt Météo-France. Het vorige record dateerde van 21 juni 2003, toen een temperatuur van 41,5 graden werd gemeten in Lézignan-Corbières.

Ook de gemiddelde temperaturen breken records in Frankrijk. Gisteren steeg de gemiddelde temperatuur tot 35 graden, 0,7 graden meer dan het vorige record van 34,3 graden op 30 juni 1952. Vandaag werd met 35,7 graden ook dat record gebroken. In verschillende steden, zoals Toulouse en La Rochelle, steeg de temperatuur boven de 40 graden. De warmste dag ooit in Frankrijk was trouwens 12 augustus 2003. Toen steeg het kwik tot 44,1 graden. Volgens Météo-France kan dat record morgen gebroken kunnen worden.

Het wordt immers op sommige plekken volgens de voorspellingen nog warmer. Météo-France verwacht dat het kwik een stuk boven de 40 graden zou kunnen uitstijgen in de departementen waar de hoogste van de drie alarmfases is afgekondigd. 

“De hitte wordt uitzonderlijk: we verwachten temperaturen tot 42 à 45 graden, en er kunnen bovendien temperatuurrecords gebroken worden.”

Sinds 2002 werd 32 keer code rood afgekondigd door Météo France, maar nog nooit wegens de hitte. Deze parameter werd in 2004 door de weerkundige dienst toegevoegd na de extreme hittegolf in 2003 die naar schatting 15.000 levens eiste in Frankrijk.

“Iedereen in gevaar”

Dergelijk alarmfase houdt in dat “iedereen in gevaar is, zelfs de mensen die in goede gezondheid verkeren”, zo stelt Météo France.

In nog eens 76 departementen geldt code oranje. Daar zal het kwik maximaal oplopen tot 34 à 39 graden - met her en der een uitschieter tot 40 graden. Treinmaatschappij SNCF heeft reizigers aangeraden om hun verplaatsingen voor morgen uit te stellen of te annuleren vanwege de hittegolf. Tot zondagavond kunnen reizen met de TGV of de intercity-treinen kosteloos omgeboekt of geannuleerd worden.

Koeler in noordwesten van het land

Volgens de weerdiensten blijft het nog tot minstens begin volgende week uitzonderlijk warm. In de kustgebieden van het noordwesten van Frankrijk lopen de temperaturen niet zo hoog op.  Daar blijft het kwik een stuk onder de dertig graden. Op alle andere plaatsen heerst la canicule (de hittegolf).

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Centrum Frankrijk platteland: schaduw: al 30°C. om 10u. In de schaduw buiten zitten is al te warm, laat staan van iets te doen in de tuin. Het is wachten tot 21u vanavond. Het stemt tot nadenken.. De oude pruimenbomen hebben kleintjes ... ze toch maar niet snoeien. In Franse steden plant men duizenden bomen te planten waar het ook maar kan.

  • Karel Tichmann

    In Las Vegas is het 44+ graden en net zal 44 graden zijn tot en met september. Geen doden, geen paniek alles loopt gewoon normaal zijn gangetje. Want iedereen heeft A/C, het is geen enkele luxe het is gewoon noodzakelijk....

Lees meer