4 IJsheiligen zorgen na het weekend lokaal voor grondvorst.
Thinkstock IJsheiligen zorgen na het weekend lokaal voor grondvorst.

IJsheiligen zorgen na het weekend lokaal voor grondvorst

Wie houdt van droge momenten en geregeld zonneschijn heeft een prima weersverwachting in het vooruitzicht. Weermodellen berekenen een dominant hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en de Noordzee. Hierdoor verdwijnen de meeste wolken en stijgt de kans op brede opklaringen. 

“Kanttekening aan de heldere omstandigheden zijn de sterk dalende temperaturen tijdens de nachtperiode. Lokaal kan het zelfs opnieuw gaan vriezen in België”, aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.

Droge en zonnige Moederdag

Regenzones blijven ook de rest van het weekend buiten het bereik van de Benelux. Dat hebben we te danken aan hogedruk boven West-Europa. Morgen schommelen de maxima rond 13°C bij een wisselend bewolkt weerbeeld. Vooral in het centrum kunnen er iets meer wolkenvelden ontstaan na de middag. De westelijke regio’s van België hebben beduidend meer kans op zonneschijn. De wind waait overwegend zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

4 Maxima op zondag zijn aan de relatief frisse kant. Gelukkig maken de opklaringen veel goed.
wetteronline.de Maxima op zondag zijn aan de relatief frisse kant. Gelukkig maken de opklaringen veel goed.

Kans op grondvorst na het weekend

Dankzij deze rustige condities onder een hogedrukgebied kan het ook in de nacht- en ochtendperiode flink afkoelen. Vooral op maandag- en dinsdagochtend moeten we in het centrum en het oosten van ons land rekening houden met temperaturen nabij het vriespunt. Aan de grond kan het dan lokaal een graadje vriezen. In de Ardennen zijn negatieve temperaturen in de thermometerhut mogelijk.

De IJsheiligen (periode tussen 11 en 15 mei) doen dit jaar hun naam alle eer aan. Vorstgevoelige planten binnen halen of afdekken is dus geen overbodige luxe.

4 Lokaal nachtvorst op maandagochtend.
wetteronline.de Lokaal nachtvorst op maandagochtend.
4 Ook dinsdagochtend moeten we rekening houden met lage minima en mogelijk grondvorst in bepaalde gebieden van de Benelux.
wetteronline.de Ook dinsdagochtend moeten we rekening houden met lage minima en mogelijk grondvorst in bepaalde gebieden van de Benelux.

Overdag klimt het kwik naar aangename kwikstanden van 15 tot 20°C. Op het einde van volgende week wordt het dan geleidelijk aan iets onstabieler met een toenemende kans op buien.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer