Simon Mouton Photo News

Juli 2019 was wereldwijd warmste maand ooit

De afgelopen julimaand was wereldwijd de warmste maand die ooit geregistreerd werd. Dat blijkt vandaag uit de gegevens van het Copernicus-aardobservatieprogramma van de Europese Unie. Tot nu toe gold juli 2016 als de warmste maand ooit. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Juli geldt over het algemeen als de warmste maand van het jaar ter wereld, maar volgens onze gegevens is juli 2019 ook nipt de warmste maand ooit gemeten", zegt Jean-Noël Thépaut, die aan het hoofd staat van Copernicus. 

Omdat het verschil zo klein is, kan niet worden uitgesloten dat andere internationale organisaties tot een andere conclusie komen. Alle organisaties hanteren namelijk een licht verschillende werkwijze voor het inzamelen van data. Het Amerikaanse agentschap NOAA heeft zijn analyse voor de maand juli nog niet bekendgemaakt.

Copernicus combineert satellietdata met historische gegevens. Daaruit blijkt dat juli 2019 0,56°C warmer was dan het gemiddelde voor de periode 1981-2000. De temperatuur ligt zelfs 1,2 graden boven het pre-industriële niveau, dat door VN-klimaatdeskundigen als de referentie wordt beschouwd.

“Met de voortzetting van de uitstoot van broeikasgassen en de impact op de wereldwijde temperatuurstijging, zullen er records blijven komen”, zegt Thépaut.

Eerder was ook al juni 2019 was warmste junimaand ooit in de wereld

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ben Strubbe

    "Ooit" ... Daarmee bedoelen ze sinds het begin van de metingen van de temperatuur, zo'n 180 jaar geleden. En dan nog zijn de meetmethodes ondertussen danig gewijzigd en worden manieren bedacht om ze te 'corrigeren'.

  • De Waen Luc

    Larie,, er sneuvelden meer kouderecords in de maanden ervoor...en het was warmer in 1932.. maar die grafieken zijn al lekker "bijgeregeld"...

Lees meer