4
Photo News

KMI kondigt code oranje af voor hitte: wat houdt dat precies in en hoe kan je jezelf het best beschermen?

Het wordt tropisch warm met temperaturen boven de dertig graden de komende dagen. Gisteren kondigde het KMI al code oranje af voor Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. Vanaf vandaag geldt de maatregel voor het hele land, op de kust na. Maar wat betekent dat nu precies?

Code oranje is van kracht wanneer de gemiddelde minimumtemperatuur boven de 20 graden en de gemiddelde maximumtemperatuur twee dagen op rij boven de 32 graden komt te liggen. Of wanneer het minimum 18 graden wordt en maximum zeker 30 graden, maar dan drie dagen op rij.

4
KMI

“Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen bepaalde te nemen maatregelen voor behoeftige mensen noodzakelijk zijn”, klinkt het op de website van het KMI. “Drink regelmatig, kleed je lichter, breng de dag in koelere ruimten door, volg de gezondheidstoestand regelmatig op, neem licht verteerbaar voedsel (in kleinere porties) en houd deuren en ramen gesloten om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.”

De website Warmedagen.be geeft als extra tips nog mee om een lauwe douche of een voetbad ter verfrissing te nemen. Zorg ook voor luchtig beddengoed en ververs regelmatig de lakens. Een hoofddeksel en een zonnebril zijn ook altijd aan te raden. Zet je ramen tot slot open zodra het buiten afgekoeld is. 

4 Het wordt puffen en zweten, dus blijf maar best niet te lang in de zon liggen.
Shutterstock Het wordt puffen en zweten, dus blijf maar best niet te lang in de zon liggen.

Weerbericht

Deze namiddag blijft het zonnig met enkele hoge wolkenvelden. In het uiterste westen komen meer wolkenvelden voor, maar het blijft ook daar droog. Het wordt een warme dag, met maxima tussen 27 graden in de Hoge Ardennen en 32 graden in de Kempen. Er staat daarbij meestal een zwakke zuidoostelijke tot later oostelijke wind. In het noordwesten van het land kan een soms matige zeebries uit het noorden in de loop van de namiddag voor verkoeling zorgen. Dat voorspelt het KMI.

Vanavond en vannacht blijft het overal droog met hoge en middelhoge wolkenvelden. In het westen wordt het tijdelijk zwaarbewolkt. De warmte blijft lang hangen, en het kwik zakt uiteindelijk niet beneden 18 graden in de Hoge Venen en 22 graden in het centrum.

Morgen krijgen we opnieuw zonnig weer met hoge wolkensluiers voorgeschoteld. Het kan nog wat warmer worden met maxima van 28 of 29 graden aan de kust en tot 34 graden in de Kempen.

Morgenavond en -nacht wordt het lichtbewolkt tot helder. Op het eind van de nacht kunnen er aan zee lage wolkenvelden gevormd worden. De minima liggen tussen 16 graden aan zee en 21 graden in het zuiden van het land.

Woensdag blijft het in de meeste streken zonnig. Vroeg in de ochtend kan er wel wat ochtendgrijs voorkomen in het noordwesten van het land, maar die trekt vrij snel op. Enkel aan de kust kan het de rest van de dag nevelig blijven. Hierdoor blijft het kwik steken op zo’n 20 graden aan zee. Dit staat in contrast met het binnenland, waar het opnieuw zeer warm kan worden. In de Kempen en Belgisch Lotharingen verwachten we maxima tussen 31 en 34 graden. De noorden- tot noordoostenwind is eerst zwak tot matig en wordt later overwegend matig tot aan zee vrij krachtig, met daar rukwinden tot 50 km per uur.

Donderdag hangt er op verschillende plaatsen eerst ochtendgrijs, die vrij snel op zal trekken. Hierna krijgen we overal zonnig weer met maxima tussen 22 of 23 graden aan zee en 32 of 33 graden in het uiterste zuidoosten. De noordoostenwind blijft matig of aan zee vrij krachtig.

Vrijdag wordt een zonovergoten dag met opnieuw maxima van 23 of 24 graden aan zee en tussen 25 en 31 graden in het binnenland. 

4
ANP XTRA

Het laatste weernieuws, weetjes en praktische tips en adviezen gebundeld op een plek. Lees alles in dit dossier.

Survivalgids voor tropische warmte: goed slapen? Eerst warm douchen

Hoe goed werken ventilatoren nu echt om af te koelen?

SOS zonnebescherming: zo kom je veilig in de zon op elke leeftijd

70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marco Maerten

    Ginette Cooleman..Zever? Even kijken: 20ste eeuw (dus op 100 jaar),7 zomers gemiddeld boven 18°c. 21ste eeuw nog maar 18 zomers uitgedaan waarvan reeds 8! gemiddeld boven 18°c. Statistieken liegen niet..je moet gewoon eens de MOEITE nemen om de waarheid onder ogen te zien.

  • Marco Maerten

    Eric Van Cleemput,dat klopt niet helemaal,de grootste hitte in 1976 was vanaf 21 juli gedaan.Al bracht augustus nog veel fraaie zomerdagen zonder extreme hitte en veel zonneschijn.Opvallend:in '76 noteerde Ukkel 2 nachten iets boven 20°c..in 2003..6! Bovendien was 2003 nog 0,5°c warmer dan '76. Die zomer is inmiddels ook al van de eerste plek gegooid door zomer 2018. 1976 staat dus nu al op plaats..3.

Lees meer