-
KMI -

KMI lanceert gemeentelijke weerflashes

Een stevige regenbui of sneeuw op komst in uw gemeente? Het KMI informeert je voortaan via een weerflash op de smartphone tien minuten tot maximaal 1 uur vooraf. 

De weerflashes zijn korte tekstberichten met een omschrijving van de weerrisico's en het tijdstip van aanvang van de verwachte neerslag, al dan niet in combinatie met onweer of hagel. Ze worden gegenereerd via intelligente nowcast-technologie (voorspelling voor de zeer korte termijn), op punt gezet door wetenschappers, informatici en meteorologen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut.

Dit systeem zet de grote hoeveelheid waarnemingen van de Belgische weerradars en het bliksemdetectiesysteem BELLS elke tien minuten om in gemeentelijke voorspellingen op zeer korte termijn.

Volledig automatisch uitgestuurd

De weerflash wordt volledig automatisch uitgestuurd. Er is dus -in tegenstelling tot bij een waarschuwing- geen manuele tussenkomst van de weerkamer bij het opmaken van de weerflash. Net zoals er drie types waarschuwingen zijn, zullen er ook drie soorten flashes zijn in functie van de neerslagintensiteit en dus de ernst van de situatie.

"Uiteraard geven we ook met deze dienst geen garantie op 100 procent correcte bulletins, maar het is wel een belangrijke stap in het efficiënt communiceren van risico's. Het zal de veiligheid van velen op weerkundig vlak ten goede komen", aldus het KMI. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy Madou

    Ze kunnen nu het weer nog geen 2 uur verder voorspellen.

Lees meer