2 (Archieffoto)
Getty Images (Archieffoto)

KMI waarschuwt voor felle rukwinden vandaag, noodnummer 1722 geactiveerd

Vandaag wordt het vooral uitkijken voor felle windstoten en kondigt het KMI opnieuw code geel af. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722, voor niet-dringende interventies, geactiveerd.

Code geel blijft zaterdag van 8 uur ‘s ochtends tot middernacht van toepassing voor windstoten. Behalve in de provincie Luxemburg worden er over het hele land rukwinden verwacht tot 70 kilometer per uur. Aan de zee kunnen de rukwinden oplopen tot meer dan 80 kilometer per uur. Ook in de nacht van zondag op maandag kan het gaan onweren.

Volg de onweersbuien live op deze handige kaart.

Noodnummer 1722

De FOD Binnenlandse Zaken heeft omwille van de voorspellingen het noodnummer 1722 opnieuw geactiveerd. Het is nog niet duidelijk tot wanneer het actief zal blijven. Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, zodat het noodnummer 112 bij noodweer niet overbelast raakt. Dat laatste nummer is enkel bedoeld voor dringende interventies, waarbij iemand mogelijk in (levens)gevaar is.

Leefmilieu Brussel heeft besloten al de parken in het Brussels Gewest te sluiten van vrijdag 11 uur tot zaterdag 22 uur.

Veel wind tijdens weekend

In het weekend wordt veel wind verwacht door de invloed van een depressie boven de Atlantische Oceaan. Zaterdag is er kans op windstoten van 50 tot 60 kilometer per uur in het binnenland, aan de kust kunnen die oplopen tot 70 tot 80 kilometer per uur. Het blijft veelal droog, al zijn enkele buien toch niet helemaal uitgesloten, vooral in het westen van het land. Het KMI verwacht maxima tussen 21 en 25 graden. Op zee wordt het stormachtig.

In de avond en nacht wordt het zo goed als droog met brede opklaringen en enkel wolkenvelden. Op het einde van de nacht zijn dat vooral hoge sluierwolken. De minima schommelen tussen 10 graden in de Hoge Venen en 14 tot 16 graden in de andere streken. De wind waait meestal matig en aan zee vrij krachtig uit zuidwest tot zuidzuidwest. De rukwinden nemen af van 60 naar 40 km/uur.

Zondag is het aanvankelijk vrij zonnig met hoge sluierwolken. Overdag krijgen we afwisselend zon en wolken. De kans op een plaatselijk buitje is het grootst aan zee en in het uiterste zuiden van het land. Het blijft nog vrij zacht met maxima van 18 tot 23 graden. De wind waait meestal matig, aan zee af en toe vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen. 

Zondagavond en tijdens de nacht van zondag op maandag wordt het in het binnenland rustig en droog met brede opklaringen. Boven zee ontwikkelen er zich buien die mogelijk de kust kunnen bereiken. De minima liggen tussen 9 en 15 graden. De wind waait zwak tot matig uit zuidwest tot zuid.

2 Maxima op zondag.
Wetteronline.de Maxima op zondag.

Maandag trekt een buienlijn van west naar oost over het land met lokaal kans op een donderslag. Maxima van 17 tot 24 graden bij een meestal matige westen- tot zuidwestenwind. Dinsdag kunnen er lokaal nog enkele buien vallen en is het meestal wisselend bewolkt. Het blijft vrij koel voor de tijd van het jaar met maxima rond 19 of 20 graden in het centrum. Er staat een matige westenwind. 

In de loop van woensdag lijkt de kans op neerslag te vergroten vanaf het westen. De zuidwestenwind wakkert aan en het blijft koel voor de tijd van het jaar. De maxima schommelen tussen 16 en 21 graden. Donderdag wordt mogelijk een wisselvallige dag met soms buien en maxima van 20 graden in het centrum. 

Vrijdag is het nog steeds vrij koel maar het aantal buien neemt af. Ook na vrijdag blijft het wellicht koel.

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van Den Bergh

    Veel wind voorspeld , veel wind gekregen . Wederom een correcte weersvoorspelling , een week op voorhand zelfs . KMI is zeer betrouwbaar , handig voor mensen die feestjes en activiteiten plannen . Proficiat .

  • Jean Pierre Van den Berghe

    Behalve in de provincie Luxemburg. Daar was er gewoon een tornado... proficiat weersvoorspellers

Lees meer