2 Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.

KMI waarschuwt voor zeer gladde wegen in zuiden van België

Code geel in Luik en Luxemburg

De werkweek start zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. In het uiterste oosten is dat lokaal veel regen. Tot morgenochtend kunnen de wegen in de provincies Luik en Luxemburg lokaal glad zijn door sneeuw, ijzel- of rijmplekken, zo waarschuwt het KMI. Voor de provincies Limburg, Luik en Luxemburg geldt vandaag code geel voor regen. In Limburg wordt 25 l/m² en plaatselijk meer verwacht. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ten zuiden van Samber en Maas valt boven de 400 meter sneeuw, die in de namiddag kan overgaan in smeltende sneeuw. Het verkeer kan hierdoor ernstig verstoord worden. In Luik geldt daarom ook nog code oranje voor gladheid: boven de 500 meter wordt daar 15 tot 20 centimeter, en plaatselijk meer, sneeuw verwacht.

In de provincies Namen en Luxemburg geldt eveneens code geel voor gladheid. Op lagere hoogten wordt immers natte sneeuw overgaand in regen verwacht. De maxima liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 9 graden aan zee.

Vanavond zouden er lokaal nog enkele centimeters sneeuw kunnen vallen nabij de Duitse en Luxemburgse grens, waarna het droger zou worden. Nadien kunnen zich lokale, aanvriezende mistbanken vormen en zijn ijsplekken niet uigesloten in de Ardennen. 

De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 voor niet-dringende interventies geactiveerd.

Vanavond is het eerst nog zwaarbewolkt met regen en op de Ardense Hoogten neerslag met een winters karakter. 's Nachts volgen er buien vanaf het westen, maar geleidelijk wordt het droger vanaf het zuidwesten met uitzondering van het noorden. In het zuiden van het land kan er bij opklaringen plaatselijk nevel of mist gevormd worden. De minima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +6 graden aan zee.

Morgen is het wisselend bewolkt met enkele buien, vooral in het noorden en het westen van het land. In Hoog-België blijft het grijs en mistig. Maxima van 1 tot 7 graden.

Woensdag is het droog met in de meeste streken brede opklaringen. Maxima van 1 tot 6 graden. Vanuit Frankrijk nadert donderdag een storing. De opklaringen maken echter geleidelijk plaats voor meer bewolking. Op de Ardense hoogte kunnen lage wolken het zicht beperken. Overdag zou het nog droog blijven maar 's nachts kan er hier en daar wat lichte regen vallen. Het is vrij zacht met maxima van 2 tot 10 graden.

Vrijdag krijgen we afwisselend opklaringen en zwaarbewolkte perioden met hier en daar een buitje. Maxima tot 10 graden.

2 Code geel voor regen in Limburg.
KMI Code geel voor regen in Limburg.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • leen hanssens

    In de Noorderkempen is het van deze morgen al aan het regenen.

  • Philomena Vanderweyen

    Günter hier in de Kempen is het al de ganse ochtend aan het regenen,heb zonet prachtige foto's gezien van een dik laagje sneeuw op de Hoge Venen,wees niet zo kritisch lieve man.

Lees meer