3 Beeld uit Bree, terras en inboedel van café Pol Kip staat onder water.
RTZ Beeld uit Bree, terras en inboedel van café Pol Kip staat onder water.

Noodweer barst los in Limburg: zware wateroverlast in Bree, toestand nu onder controle

Het KMI had voor de hele provincie Limburg code oranje afgekondigd waarbij intense regenval en stevige hagelbuien mogelijk zouden zijn. In de buurt van Bree hebben ze met overlast te kampen. Daar is even het medisch interventieplan afgekondigd voor de bewoners van het rusthuis de Boneput, maar die toestand is nu onder controle. Ook Zonhoven, Genk, Peer, Leopoldsburg en Beringen kregen zeer intense onweersbuien te verwerken. 

De toestand in het rusthuis De Boneput in Bree is weer onder controle, nadat daar in de vooravond het medisch interventieplan werd afgekondigd wegens hevige wateroverlast. Bij een ware zondvloed had het water zich langs boven via allerlei leidingen een weg naar binnen gebaand. Daarom werd beslist om tot mogelijke evacuatie over te gaan. Uiteindelijk werden twee tot drie bewoners effectief naar een nabijgelegen rusthuis overgebracht. Dat liet de burgemeester van Bree, Liesbeth Van der Auwera (CD&V), vanavond weten.

Zij vergezelde de getroffen bewoners tijdens hun verhuis naar het andere rusthuis de Welzijnscampus Gerkenberg. De burgemeester loofde de goede samenwerking tussen het rusthuispersoneel, ambulancepersoneel, het Rode Kruis, de brandweer en de politie.

3 Rusthuis de Boneput kwam onder water te staan, het medisch interventieplan werd afgekondigd.
RTZ Rusthuis de Boneput kwam onder water te staan, het medisch interventieplan werd afgekondigd.

Bree en het naastgelegen Peer kregen deze namiddag met bijzonder hevige regenval af te kregen zoals blijkt uit onze beelden en de video’s van NoodweerBenelux. In een fietstunnel kwam het water zo’n anderhalve meter hoog te staan. Andere straten stonden in een mum van tijd blank, waardoor automobilisten kwamen vast te zitten. Ook in een tenniscentrum probeerde men met man en macht het water buiten te houden. Sommige felle regenbuien gingen gepaard met hagel. De brandweer is massaal bezig met pompwerkzaamheden.

De hevige regenval veroorzaakte ook problemen in Beringen en Leopoldsburg. Het water stroomde garages en kelders binnen.

In Heusden-Zolder sloeg de bliksem in op een huis. Niemand raakte gewond.  Lees er hier meer over

Code oranje en geel

Voor de provincies Limburg en Luik was code oranje van kracht tot omstreeks 19 uur, en nadien code geel tot 22 uur. Voor Brussel en de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant blijft code geel behouden tot 22 uur. 

3
KMI

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Van Den Bergh

    Correcte weersvoorspelling , wat de heren Gijs en Dierckx ook mogen beweren . Onweren zijn altijd plaatselijk , dus niet voor het hele land !

  • Marco Maerten

    Peter Janssen,de aard en duur van neerslag bepalen hoe het waterpeil is aangevuld,dat raakt niet opgelost met korte en zware buien waarvan een groot deel in land van beton terug de rivieren instroomt.

Lees meer