5 Totale chaos in Südtirol.
Twitter LSV Südtirol Totale chaos in Südtirol.

Noodweer gijzelt Noord-Italië: overvloedig veel sneeuw in de Alpen, extreme overstromingen in Venetië

Tot en met zondag kan er nog meter verse sneeuw vallen in de Alpen

Een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee zorgt momenteel voor overvloedige neerslag in het noorden van Italië. Aangedreven door een sterke wind steeg het water in Venetië afgelopen nacht tot 187 centimeter boven gemiddeld zeeniveau. “In de Alpen zorgde de neerslag voor grote sneeuwhoeveelheden, die hebben geleid tot stroompannes en wegafsluitingen. Komende dagen wordt er nog veel meer sneeuw verwacht”, zegt Lander Van Tricht van NoodweerBenelux.

Een combinatie van regen en wind heeft ervoor gezorgd dat het waterniveau in Venetië afgelopen nacht is gestegen tot 187 cm boven het gemiddeld zeeniveau. Dat is het hoogste niveau sinds 1966, toen het water nog 7 centimeter hoger stond. Talrijke gebouwen staan onder water en de schade lijkt aanzienlijk. “Komende dagen blijft het weer in het noorden van Italië bijzonder wisselvallig. Het lagedrukgebied blijft immers rondtollen boven de nog steeds warme Middellandse Zee. De situatie lijkt daardoor nog niet meteen te stabiliseren”, aldus NoodweerBenelux.

5 Grote overstromingen in Venetië.
Twitter Brugnaro Grote overstromingen in Venetië.

Overvloedige sneeuwval in de Alpen

Afgelopen week viel er al veel sneeuw in de Alpen, en daar komt nu nog veel bij. Met een zuidelijke luchtstroming wordt immers aanhoudend vocht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd die langsheen de zuidkant van de Alpen voor langdurige neerslag zorgt. Vooral Südtirol werd gisteren getroffen door hevige neerslag met talrijke wegafsluitingen door sneeuwval en omgevallen bomen. Op korte tijd viel er meer dan 50 centimeter sneeuw waardoor scholen gesloten blijven en ongeveer 10.000 gezinnen zonder stroom zitten.

 Door de natte en zware sneeuw vielen volgens elektriciteitsleveranciers bomen op hoogspanningslijnen in de provincies Tirol, Salzburg, Karinthië en Stiermarken. Verschillende wegen en een tramlijn werden gesloten omdat ze geblokkeerd werden door bomen, of omdat er lawinegevaar was.

5 Bomen knakken massaal door het gewicht van de sneeuw.
Twitter LSV Südtirol Bomen knakken massaal door het gewicht van de sneeuw.

Nog meer sneeuw op komst in de Alpen

“De komende dagen blijft de situatie precair met aanhoudende sneeuwval langsheen de zuidkant. Tot en met zondag kan er nog meer dan 1 meter verse sneeuw vallen” aldus Van Tricht. Het lawinegevaar zal daardoor snel toenemen. De sneeuwlaag krijgt immers niet de tijd om zich te hechten. Op lagere hoogte valt alle neerslag als regen (onder 1.000 meter aan de zuidkant) met kans op modderstromen.

5 Sneeuwverwachting in de Alpen: aan de zuidkant kan er meer dan 1 meter verse sneeuw vallen.
Sneeuwhoogte.nl Sneeuwverwachting in de Alpen: aan de zuidkant kan er meer dan 1 meter verse sneeuw vallen.
5 Sommige weermodellen berekenen voor de komende dagen nog meer dan 3 meter sneeuw in Südtirol.
www.univie.ac Sommige weermodellen berekenen voor de komende dagen nog meer dan 3 meter sneeuw in Südtirol.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Het typerende weer wanneer koelere lucht uit noord over het warm mediteraan zeewater stroomt en veel neerslag aanmaakt.In november uit zich dat normaal inderdaad in grote hoeveelheden sneeuw rond het vriespunt.

Lees meer