In Zuid-Tirol moest de brandweer een aantal wegen afsluiten.
LFV Südtirol. In Zuid-Tirol moest de brandweer een aantal wegen afsluiten.

Noodweer veroorzaakt chaos in Oostenrijk

Zware regenval en sneeuw hebben in het zuiden en westen van Oostenrijk het openbare leven ontwricht. In de deelstaat Salzburg zijn zeker tachtig gebouwen ontruimd vanwege de kans op aardverschuivingen. Ook zijn waterlopen buiten hun oever getreden, meldt het Oostenrijkse persbureau APA.

Vooral het zuiden van Tirol is zwaar getroffen. Tientallen brandweerlieden zijn er sinds vanochtend bezig met puinruimen na aardverschuivingen en modderstromen. Zo'n 50 wegen zijn geblokkeerd, waaronder de Pustertalerrijksweg bij Brixen. Ook verschillende treinverbindingen zijn uitgevallen. 

In Bad Gastein in het Salzburgerland verwoeste een modderstroom rond middernacht twee woningen. De brandweer wist in de loop van de nacht twee bewoners levend onder het puin vandaan te halen.

Afgesloten

Plaatsen als Zell am See en Embach in Salzburg waren gisteravond van de buitenwereld afgesloten. Ook andere regio's in Oostenrijk zijn zwaar getroffen door het noodweer. Stadl an der Mur in de deelstaat Stiermarken werd tot rampgebied verklaard. Gisterenmiddag werden daar zo'n 50 bewoners van vijftien huizen geëvacueerd wegens het risico op aardverschuivingen. Meerdere beken zijn buiten hun oevers getreden.

In Oost-Tirol zijn tal van wegen door de sneeuw en regen onbegaanbaar. Ook zaten gistermiddag nog ongeveer 2500 huishoudens zonder stroom. Alle scholen in Oost-Tirol blijven vandaag dicht.

Lawinegevaar

De Brenner-snelweg, de belangrijkste verbindingsweg tussen Italië en Oostenrijk, was tijdelijk afgesloten tussen Bressanone en Vipiteno. In het grootste deel van Zuid-Tirol geldt lawinegevaar niveau 4. De Oostenrijkse weerdienst waarschuwt dat het komende nacht en morgen opnieuw hevig kan regenen en sneeuwen. 

Bekijk ook: Spectaculaire beelden nadat elektriciteitskabel in bos beschadigd raakt

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer