2 In juli kreunde ons land onder de hitte en was elke vorm van verkoeling welgekomen, zoals hier in Ieper.
Photo News In juli kreunde ons land onder de hitte en was elke vorm van verkoeling welgekomen, zoals hier in Ieper.

Ondanks hitterecords wordt zomer 2019 geen recordzomer

De zomer van 2019 zal de geschiedenis ingaan als een zomer, waarin hitterecords werden gebroken en we de eerste code rood voor hitte ooit mochten noteren. Maar een recordzomer wordt het niet, zegt weerman David Dehenauw, die twee weken voor het einde een voorlopig balans opmaakt.

“De zomer van 2019 is een warmere, drogere en zonnigere zomer dan gemiddeld”, legt Dehenauw uit. Meer dan gemiddeld, maar er worden geen records gebroken. De zomer zal in de top 10 belanden van warmste zomers, maar in de tweede helft van die top 10.

Geen records

Daarnaast zal hij niet in de top 10 van droogste of zonnigste zomers belanden, ondanks het gevoel dat de warme maand juli ons mag hebben opgeleverd.

Toegegeven: we kregen twee hittegolven in een goede maand tijd, noteerden de warmste dag ooit in ons land, en kregen de eerste code rood.” Maar de gemiddelde temperatuur van de zomer zal rond 18,8 graden Celsius liggen, en dat zal ongeveer een graad minder zijn dan de recordzomer van vorig jaar, aldus Dehenauw.

Laatste weken

Ook hebben we nu al meer neerslagdagen dan vorige zomer (33), en over de hele zomer zal er zeker 190 mm neerslag zijn gevallen. Daarnaast zal de zon tussen 650 en 700 uur hebben geschenen, en dat zijn allemaal geen records.

De komende twee weken worden wel nog behoorlijk goed. “We krijgen vaak zon, met normale en soms bovennormale temperaturen”, voorspelt Dehenauw. Maar zelfs met die twee behoorlijke weken zal de zomer van 2019 geen recordzomer meer worden.

2 Het Weer 2016 bij VTM. Op de foto: David Dehenauw
VTM Het Weer 2016 bij VTM. Op de foto: David Dehenauw

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny buyse

    @Ronny Van Looy, heb hem ook meegemaakt maar temperaturen van 40° dat was er zeker niet bij. Het was een lange zomer die droog was en met temperaturen tussen 25 en 35°. Toen was ik nog een tiener, speels en onbezorgd en had ik daardoor weinig of geen last van.

  • Ronny Van Looy

    Peter Colson, ik ben het volledig met u eens ik zou het niet beter kunnen verwoorden, 1976 dat was de zomer waar ik door de warmte 2 dagen plat in mijn bed heb gelegen, dat was nog eens een zomer !

Lees meer