2 Een tornado trok over een boerderij in Waulsort.
VTM Nieuws Een tornado trok over een boerderij in Waulsort.

Onweer houdt lelijk huis in ons land: tornado blaast boerderij volledig weg

Op sommige plaatsen in het land heeft het vannacht stevig geonweerd met schade en wateroverlast tot gevolg. Vooral in het centrum en het oosten van het land waren er onweders. In het westen was er vooral regen en in het zuiden lokaal wat hagel. Hier en daar waren er ook rukwinden. Het noodnummer 1722 is geactiveerd. 

Het aangekondigde onweer is in Dinant en Philippeville, in de provincie Namen, niet onopgemerkt voorbijgetrokken. De brandweer kreeg er vijftig oproepen in een uur tijd, zei brandweerman Gilles Boonen.

"Het grootste deel van de schade werd aangericht in Dinant", klinkt het. "Er zijn straten overstroomd, dakpannen afgerukt, er zijn modderstromen, er liggen bomen en stroomkabels op de weg. We zitten aan vijftig interventies en de teller loopt", aldus Boonen. 

2
Timothy Van Damme

Tornado

In het Naamse Waulsort blies een minitornado bijna een volledige boerderij weg. Van bijna alle gebouwen is het dak weggeblazen, en sommige onderdelen vlogen zelfs enkele meters ver. Ook de stenen muren moesten eraan geloven: op bepaalde plaatsen zakten de muren in elkaar of werden ze uit elkaar gerukt. 

Bliksem veroorzaakt brand in school in Nijvel

In Nijvel is een zware brand uitgebroken in een school. De brand brak uit nadat het gebouw was getroffen door een blikseminslag, zo werd vernomen van de brandweer van Waals-Brabant.

De brandweer kreeg rond 21.00 uur een oproep voor een brand in een hogeschool in de rue Emile Vandervelde. Rond 3 uur 's nachts kregen de pompiers de vlammen onder controle. Er raakte niemand gewond. 

Noodnummer

Het noodnummer 1722 werd gisteren geactiveerd. Je kan dan daar terecht met alle niet-dringende oproepen over stormschade, zoals omgewaaide bomen. Zo kan het echte noodnummer 112 vrij blijven. "We vragen aan iedereen om enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand (potentieel) in (levens) gevaar is." 

Indien je belt naar 112 omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer of een ambulance, wacht dan rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan. Ben je niet in (levens)gevaar? Bel naar 1722 of kijk online of je lokale brandweerzone een e-loket heeft. Bel in elk geval niet naar het noodnummer 112.

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Walter Van Criekinge

    Arthur Houben staat er op de velden van de boeren hoge bomen of gewassen ?

  • Arthur Houben

    De wind heeft vrij spel in open vlaktes...dat schauvliege nog maar wat meer bomen kapt, dan gaan er nog meer daken vliegen!

Lees meer